*Nettavisen* Nyheter.

Facebook-Siv vil ha grasrotopprør

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Frp-leder Siv Jensen langet ut mot «Arbeiderparti-staten» i sin tale til landsmøtet og manet til et grasrotopprør fram mot valget i 2013.

23.04.10 21:28

- Vi er det reelle alternativet til de gamle partiene som har vekslet på å styre landet i årtier, sa Fremskrittspartiets leder Siv Jensen da hun talte til landsmøtet på Clarion Hotel Oslo Airport på Gardermoen fredag.

LES OGSÅ: - Siv skriver ut feil medisin

I den nesten timelange talen snakket hun gjentatte ganger om et grasrotopprør som skal «rive murene» - blant annet i forhold til et byråkratisk NAV, eldreomsorgen, mangelfulle veibevilgninger eller en formuesskatt som tynger de små og mellomstore bedriftene.

Siv Jensen tok bare ett forbehold når det gjaldt å rive murer; nemlig innen kriminalpolitikken.

- På dette området skal vi ikke rive en eneste mur. Vi skal tvert i mot bygge mange flere.

Ser mot 2013
Siv Jensen og Frp klarte det ikke i fjor, men ser for seg at dette grasrotopprøret skal bringe partiet til makten ved valget i 2013.

Frps våpen, ifølge Jensen, er blant annet nettets sosiale medier. Partilederen har blant annet brukt Facebook for å hente tips til landsmøtetalen og viste til hvordan nettet kan brukes til å kanalisere det folkelige engasjementet.

Fremskrittspartiet sender live web-tv fra landsmøtet. Se videovindu nederst i saken.

- En norsk folkebevegelse
- Kjære landsmøte. Det finnes et alternativ i norsk politikk. Og det er mulig å fornye det bestående. Det er mennesker som beveger verden. Vanlige mennesker som river murer, vanlige mennesker som velter diktatorer og kaster regjeringer. Ingen må undervurdere sprengkraften i en norsk folkebevegelse for fornyelse. Vi kom nesten i mål i fjor høst. Men vi gjorde vårt beste valg noensinne i Fremskrittspartiets historie, og det skal vi være veldig, veldig stolte av, sa hun innledningsvis.

- Kan og vil regjere
Frp-lederen fortsatte med å si at Frp skal vinne valget i 2013. Hun sier det siste valget beviste at Frp kan danne regjeringen og vil danne regjering.

Frp har tatt mål av seg å skape et grasrotopprør fram mot neste stortingsvalg og henter blant annet inspirasjon fra den amerikanske Tea Party-bevegelsen, som til fulle har utnyttet sosiale medier på nettet til å mobilisere.

Hyllet Facebook
I sin tale kom Siv Jensen inn på hvordan partiet har tenkt å bruke sosiale medier som Facebook:

- 20. april så hadde Nettavisen et stort oppslag med et stort bilde av meg. Det genererte en voldsom debatt, så mye debatt at Nettavisen selv fremhevet hvor mye innlegg de hadde på på sin kommentarvegg. Men så mange innlegg har jeg på min Facebook-side hver gang jeg legger ut et politisk budskap. Det er flere visninger på den siden enn opplagstallene til de aller fleste avisene i dette landet. Det kommer til å endre vår mulighet til å kommunisere med befolkningen, og det endrer befolkningens mulighet til å kommunisere med oss. Jeg inviterte derfor alle på Facebook om å være med å påvirke denne talen, sa hun.

Vil ha eget NAV-ombud
Et eksempel hun dro fram kom fra en som har opprettet en Facebook-side der folk kan dele sine hjertesukk etter ublide møter med NAV.

- Det er på tide at vi får ryddet opp i dette systemet, sa Jensen og tok til orde for en mindre byråkratisk modell. Hun la til at Frp også ønsker å bytte ut dagens ledelse i NAV. Hun og partiet vil også ha et NAV-ombud og et erstatningsansvar der lovverket blir brutt overfor den enkelte bruker.

- Kjempet for omsorgslønn
Et annet innspill Siv Jensen også hadde fått via Facebook, kom fra en mor med to tvillinger. Den ene, Hanna, er hardt rammet av CP og trenger døgnkontinuerlig tilsyn. Frp-lederens mest engasjerte del av talen kom da hun snakket om hvordan denne kvinnen, Mette, har kjempet en lang kamp for å få omsorgslønn som gjør at hun kan klare å være hjemme og ta seg av sin syke datter.

- Hun ville spart kommunen for millioner av kroner hvis hun selv kunne pleie sitt syke barn i stedet for å sette henne bort til heldøgns pleie på institusjon. Men Mette jobber turnus. Hun jobber kvelder og helger. Disse dagene må hun sende Hanna fra seg. På Facebook skriver hun hvor sårt det føles at ens eget barn blir betraktet som en utgiftspost på et budsjett. Hun gråt og hun kastet opp de første gangene det skjedde. Det skjønner jeg godt. Jens Stoltenberg burde takke Mette fordi hun vil være hjemme og passe sine egne barn. Hvis hun får gjøre det, tar vi vare på noen grunnleggende verdier i vårt samfunn. I tillegg sparer vi altså penger, sa Siv Jensen før hun pekte ut Mette i forsamlingen:

- Mette er her i dag. Hun sitter her. Det viser at veien fra å være en engasjert borger på Facebook til å være på Frps landsmøte er kort, sa hun.

Langet ut mot eldreomsorgen
Siv Jensen brukte en stor del av sin tale til å lange ut mot norsk helsestell og eldreomsorg.

Hun langet ut mot Trondheim kommune der eldre pleietrengende ifølge Jensen får flytende ernæringstilskudd fordi kommunen ikke har tid til å gi dem mat.

- Det går 15 timer fra de får kveldsmaten sin til de får frokost. Det er en lang rekke brudd på loven som finner sted i Trondeim kommune. Det er den hverdagen syke, eldre mennesker møter i Trondheim, sa Jensen.

Så viste hun til at kommunaldirektøren innkalte til temamøte der overskriften var «Fremtidens flerkulturelle eldreomsorg».

- Integrerte bønnerom og hvordan man skal tilpasse seg andre matvaner. Det er det de skal diskutere. Men ikke de som sitter der og venter i dag. De får flytende ernæringstilskudd. Så skulle diskusjonene dreie seg om hvordan man skulle bygge store og nye omsorgsboliger, vel vitende om at våre nye landsmenn liker å bo sammen. Dette er jo sant, men første når vi har en eldreoomsorg som skinner, kan vi ta den debatten, sa partilederen.

- Vi er også en protestbevegelse
Siv Jensen rundet av talen med å oppsummere hvordan hun ser på sitt eget parti:

- Mange mener at Frp ikke kan komme i regjerign fordi vi er annerledes. Det er en grunn til at Frp er annerledes. Det er en grunn til at vi snakker annerledes. Det er en grunn til at vi engasjerer oss i for enkeltsaker for enkeltmennesker. Vi er mye mer enn et politisk parti. Vi er også en protestbevegelse, mot umyndiggjøring, urettferdige skatter og meningsløse reguleringer. Vi er også et grasrooppr mot løsluppen asylpolitikk og snikislamisering. Bare vi synes å stille spørsmå ved alle etablerte sannheter i samfunnet. Vi er det reelle alternativet til de gamle partiene som har vekslet på styre landet i årtier.

Bruker ikke manus
- Jeg gleder meg alltid, men har alltid en spent forventning. Helt fram til jeg står på talerstolen er jeg spent og nervøs, men det går over idet jeg går opp på talerstolen, uttalte Jensen til Nettavisen to dager før landsmøtet.

Hun røpet da at talen ikke var klar og at den ikke blir ferdig før noen timer før hun går på talerstolen. Hun pleier å gruble mye over hva hun skal si og bruker ikke manus.

Før årets tale oppfordret hun partiets tilhengere om å komme med forslag til hva hun skal snakke om via Facebook.

- Jeg har konsentrert meg veldig om hvordan jeg ønsker å formidle talen min, og har gått gjennom flere hundre forslag til talen som jeg har fått gjennom Facebook, uttalte Jensen.

Kan bli en het potet
Bompenger - hittil et skjellsord i Frp-kretser - kan bli en het potet på landsmøtet, men var ikke et tema i Jensens tale fredag. Os-ordfører Terje Søviknes fikk ifølge tidligere formann Carl I. Hagen en «grov ripe i lakken» da han gikk inn for bompenger på E39 fra Os til Bergen. Nå har Søviknes fått en utfordrer til plassen i Frps sentralstyre i stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra Telemark.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.