Gå til sidens hovedinnhold

Facebook tapper telefonen din

Interne dokumenter som ble beslaglagt av britiske myndigheter viser at Facebook har tappet opplysninger fra brukernes Iphone- og Android-telefoner.

Det er nettstedet helt.digital.no som røper noe av innholdet i de 250 sidene med interne dokumenter som britiske politikere truet en amerikansk forretningsmann til å levere fra seg for to uker siden.

Du husker sikkert hvordan Facebook-sjefen Mark Zuckerberg ble ydmyket gjennom kongresshøringene i Washington i sommer.

Den gangen la han seg så flat som overhodet mulig, og lovet bot og bedring på en rekke områder.

Sentralt i den såkalte Cambridge Analytica-skandalen var hvordan Facebook hadde solgt opplysninger som blant annet ble brukt til å påvirke den amerikanske president-valgkampen.

Men beklagelsene blir mindre og mindre troverdige, for å si det mildt.

Nå viser det seg at Facebook også har overvåket Iphone-brukere for å kartlegge hvilke apper de har lastet ned, og hvor mye de har brukt dem.

Ifølge heltdigital.no er informasjonen brukt til å analysere hvilke tjenester Facebook selv skulle utvikle, og hvilke konkurrenter og apper de skulle bruke sin enorme pengebinge til å kjøpe opp.

Facebook har også overvåket Android-brukere. Her skal selskapet ha tappet telefonene for informasjon om hvem brukerne har ringt i løpet av dagen, og hvem de har sendt SMS til.

Denne informasjonen har de brukt for å kunne tilpasse nyhetsfeeden og foreslå nye venner for brukerne.

Så om du noen ganger har lurt på hvordan Facebook går fram når de foreslår nye venner til deg, så kan svaret ligge her: De foreslår kanskje en du nettopp har ringt eller sendt melding til.

Å avlytte/tappe telefoner, og å bruke personopplysninger på denne måten, er selvsagt ikke lovlig. Bortforklaringene/unnskyldningene til Mark Zuckerberg, som han har lagt ut på sin egen Facebook-side, kan du lese her.