De siste ukene har gigantselskapet vært i hardt vær i USA. Reaksjonene mot Facebook har haglet etter at tusenvis av dokumenter ble lekket til pressen. Det har imidlertid ikke vært kjent hvem som har stått bak lekkasjen av dokumentene, inntil nå. Søndag kveld i forrige uke sto 37 år gamle Frances Haugen fram og avslørte identiteten sin på «60 minutes», som er det mest suksessfulle TV-programmet i USAs historie.
- Det første jeg la merke til hos Facebook, om og om igjen, var at det var interessekonflikter mellom hva som var best for publikum og hva som var best for Facebook. Og Facebook valgte gang på gang å gjøre kun det som var best for egne interesser, nemlig å tjene mer penger, sa Haugen i intervjuet med «60 minutes», ifølge CNN.
Haugen startet i Facebook i 2019 som produktsjef for integritet og vilkår. Hun fortalte til «60 minutes» at hun fikk nok, da hun innså at selskapet var fullt klar over at plattformen deres ble brukt til å spre desinformasjon, hat og vold, men at de ikke gjorde noe med det.
Holdt tilbake verdifull informasjon
Det var i starten av september at ballen begynte å rulle, da 37-åringen sendte inn minst åtte klager til det føderale organet Securities and Exchange Commission i USA (SEC). Organet er ansvarlig for å regulere markedene, beskytte investorer og føre tilsyn med fusjoner og oppkjøp. Grunnen til at Haugen sendte inne flere klager var at hun mente at selskapet holdt tilbake verdifull informasjon overfor investorer og offentligheten.
Les også: - Kan lage uhyre presise profiler om brukernes liv og livssyn
Hun delte også dokumentene med storavisen Wall Street Journal. De publiserte en lang artikkel om at Facebook var klar de negative effektene av desinformasjon og skadene som oppsto av det, spesielt rettet mot yngre jenter på Instagram, som er eid av Facebook, skriver CNN.
- Ikke sant
Facebook har de siste ukene gang på gang nektet for anklagene som har kommet fram. Like etter intervjuet med Haugen på «60 minutes» var de raskt ute med en uttalelse.
- Hver eneste dag må avdelingene våre balansere muligheten til milliarder av mennesker som kan uttrykke seg offentlig, samtidig som at vi trenger at plattformen vår er et trygt og positivt sted. Vi fortsetter å gjøre stadige forbedringer for å takle spredningen av desinformasjon og skadelig innhold. Å si at vi oppmuntrer skadelig innhold og ikke gjør noe med det, er rett og slett ikke sant, sier Facebooks talsperson Lena Pietsch i en uttalelse til CNN.
Les også: Rekordresultat for Facebook
CNN skriver også at Pietsch noen timer senere, publiserte en uttalelse på mer enn 700 ord, hvor hun skriver at intervjuet med Haugen hadde «manglende fakta» og at det ble brukt materiale som kun fortalte en «villedende historie».