RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fadderukene setter Klamydia-spor

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Studentene er tilbake i byen og det betyr kø for å teste seg for Klamydia.

- Du kan godt si at fadderukene har satt sine spor, sier Turid Thune ved Hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus til iBergen.no.

Stor pågang
De siste dagene har det vært trangt på venteværelset, og Thune venter seg en stor pågang i ukene som kommer.

- Det er alltid slik når studentene kommer til byen igjen. De siste ukene har nok mange opplevd litt venting siden det har vært mange på ferie. Men fra i dag av er det to leger på plass igjen, og da skal en kunne slippe til samme dag om en kommer tidlig.

- Hva er det som er utbredt nå?
- Det er fremdeles Klamydia som er hovedsykdommen. Men det tar en uke å få svar på prøvene, så vi vet ikke med sikkerhet hvor mange tilfeller det er de første ukene av studietiden.

Gratis
Folk er fremdeles for lite flinke til å beskytte seg og det merkes.

- At de ikke beskytter seg er selvsagt det største problemet. Et annet er at de verste tilfellene aldri dukker opp hos oss. Det er nok mange som burde ha vært her. Og det er ikke noe å vente på - har du mistanke om at du er smittet av en seksuelt smittbar sykdom, er det gratis å komme til oss for å få seg testet.

- Så studielånet ryker ikke hos dere altså?
- Nei, det ryker vel andre plasser og er kanskje den direkte årsaken til at ungdommene kommer opp til oss, svarer Thune.

Her er sykdommene og symptomene

KLAMYDIA: Forårsaket av en bakterie som trives på slimhinner i kjønnsorgan, urinrør og endetarm. Hos kvinner kan klamydiabakterien skape komplikasjoner fordi den kan spre seg til egglederne og gi infeksjon som kan føre til sterilitet og kroniske underlivssmerter.

Symptomer: De færreste vet at de er smittet fordi de er uten plager. Både menn og kvinner kan få svie ved vannlating, noe som lett kan forveksles med blærekatarr som er vanlig hos unge kvinner, men sjelden hos unge menn. Kvinner kan få forandret utflod eller få litt blødning ved samleie eller mellom menstruasjonene. Hvis klamydiabakterien sprer seg til egglederne, kan den gi smerter nederst i magen og feber. Da bør behandling skje raskt. Hvis en kvinne har klamydiainfeksjon når hun føder, kan barnet bli smittet. Barnet kan få øyebetennelse og/eller lungebetennelse.

Menn kan få svie og utflod fra urinrøret, utslett på penishodet og lette smerter i penisroten. Hvis klamydiabakterien sprer seg til bitestiklene, kan den gi infeksjon i pungen som da blir smertefull, rød og hoven.

GONORÉ: Seksuelt overførbar infeksjon som skyldes en bakterie, gonokokken. For tiden er gonoré sjelden i Norge, men i andre deler av verden er den mer utbredt. Bakterien kan også spres til blod og andre av kroppens organer og kan gi betennelse i disse.

Symptomer:
Menn: Hos de aller fleste menn gir gonoré symptomer etter en eller to dager, eller innen én uke. Det oppstår svie ved vannlating og utflod fra urinrøret, ofte rikelig («dryppert»). Hos menn kan gonoré spre seg til bitestiklene og føre til sterilitet.

Kvinner: Kan ha lignende symptomer som menn. Og i tillegg utflod fra skjeden. Symptomene er svakere, og svært ofte så lite uttalte at de ikke merkes. Kvinner kan også få uregelmessige blødninger. Hos kvinner kan gonoré spre seg til egglederne og føre til sterilitet.

Hvis en kvinne har gonoré når hun føder, kan barnet påføres en øyeinfeksjon. Hos nyfødte kan ubehandlet gonoré føre til blindhet i løpet av få dager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere