Færre asylsøkere kommer til Norge

UDI-direktør Ida Børresen.

UDI-direktør Ida Børresen. Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Regjeringens innstammingstiltak er trolig en av grunnene.

10 064 personer søkte beskyttelse i Norge i 2010. Det er en nedgang på 42 prosent sammenlignet med året før, da det kom 17 226 asylsøkere til Norge, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI) i en pressemelding.

- Vi ser en klar tendens til at det er færre asylsøkere som kommer til Norge. Særlig tydelig er nedgangen i antallet asylsøkere fra Afghanistan, sier UDIs direktør Ida Børresen.

Innstramming
En av grunnene til dette, tror Børresen handler om innstrammingstiltakene regjeringen har innført.

- Årsakene til at antallet asylsøkere varierer fra år til år er mange og sammensatte. En av forklaringene til nedgangen i 2010 er trolig regjeringens innstrammingstiltak. Det er ellers viktig å understreke at konfliktbildet i verden og behovet for beskyttelse stadig er i endring. Antallet asylsøkere som kommer til Norge vil derfor også gå opp og ned, sier Børresen i en kommentar til årstallene.

Land som Somalia og Eritrea lå på asylsøkertoppen i 2009, i fjor kom det færre asylsøkere fra alle land, også fra disse. Fra 2009 til 2010 kom det 36 prosent færre asylsøkere fra Eritrea.

Færre enslige mindreårige
Det er størst nedgang i gruppen enslige mindreårige asylsøkere.

I 2010 oppga 892 asylsøkere at de var under myndighetsalder. Dette er en nedgang på 64 prosent i forhold til året før. Da søkte så mange som 2500 enslige mindreårige asyl i Norge. De fleste kom fra Afghanistan.

I fjor behandlet UDI om lag 13 000 asylsøknader. 5 290 personer fikk innvilget søknaden, mens 76 73 personer fikk avslag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Asylsøkere

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag