*Nettavisen* Nyheter.

Færre handledager demper årets julehandel

Oslo (NTB): Årets julehandel ligger så langt 2,6 prosent bak fjorårets omsetning - selv om vi handlet for 37 prosent mer i uke 50 enn i uke 49. Årsaken er færre dager å handle på.

- Kalendereffekten forklarer mye av omsetningsnedgangen fra i fjor. I år har vi to færre handledager, samtidig som julaften faller på en mandag. Det forskyver omsetningen uke for uke noe, sier Bror Stende, som er direktør for mote og fritid i Virke.

Veksten fra uke 49 til 50 er større i år enn i fjor. Stende mener det tyder på at folk har startet juleshoppingen senere i år.

- Uken vi nå er inne i, uke 51, er helt avgjørende for årets julehandel. Går det som sist julaften var på en mandag, i 2007, vil handelen øke med rundt 30 prosent denne uken, og omsetningen vil vise en svak vekst, sier Stende.

I kjøpesentrene økte omsetningen med nesten 50 prosent fra uke 49 til 50. I kles-, sko- og veskebutikkene ble det handlet for 43 prosent mer i forrige uke enn i uke 49.

I butikkene innen «hus og hjem» la kundene igjen 35 prosent mer i uke 50 enn i uke 49, mens butikkene innen «mat og drikke» økte omsetningen med om lag 26 prosent fra uke 49 til uke 50. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.