*Nettavisen* Nyheter.

Færre hemmelig overvåket i fjor

Oslo (NTB): Færre ble underlagt kommunikasjonskontroll av politiet i fjor enn året før, viser en rapport fra utvalget som skal kontrollere politiets overvåking. De fleste sakene gjaldt telefonavlytting.

Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll undersøker om politiet følger loven når de driver med skjult telefonavlytting, teknisk sporing med GPS eller skjult innhenting av trafikkdata.

I utvalgets årsrapporten for 2011 kommer det fram at det var 446 mistenkte som ble overvåket i til sammen 176 saker, melder Aftenposten.

Det er en nedgang fra 2010, men omtrent likt med 2009. Avlyttingen skjer i stadig kortere tidsperioder enn tidligere. Omtrent tre av fire avlyttinger i 2011 gjaldt narkotikakriminalitet.

Hovedregelen for hemmelig overvåking er at det er skjellig grunn til mistanke om en forbrytelse med minst ti års strafferamme.

Utvalget konkluderer med at politiets bruk av avlytting og andre hemmelige overvåkingsmetoder er forsvarlig og godt begrunnet. Denne konklusjonen er ytterligere forsterket gjennom utvalgets arbeid i første del av 2012. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.