Færre hemninger gir mye feriesex

FERIEKLARE: Elise Birkeland (22), Stine Ernst Grønås (22) og Marte Grytten (22) gleder seg til ferien i Hellas.

FERIEKLARE: Elise Birkeland (22), Stine Ernst Grønås (22) og Marte Grytten (22) gleder seg til ferien i Hellas. Foto: Nikita Solenov

Jentegjeng på vei til Hellas advarer mot å være ufornuftige i Syden.

08.08.10 22:12

- Det er ikke alle som er like fornuftig når de først er på tur i Syden, sier Elise Birkeland til BA.

Jentegjengen har hørt om mange ungdommer som går og tester seg etter feriesex.

Fredag skrev BA at poliklinikken for seksuelt overførbare sykdommer nå har høysesong for testing for kjønnssykdommer blant ungdommer. Mange har vært på Syden-ferie og har vært uforsiktige.

- Når man er på ferie er det gjerne sol, varmt og tilgang på billig alkohol. I kombinasjon med at man er langt hjemmefra, tror jeg nok en del tar større sjanser enn de ville gjort hjemme, sa avdelingsdirektør Lisbeth Rustad ved hudavdelingen på Haukeland sykehus til BA.

Reisefeber
Etter en lang sommer med sommerjobb skal Marthe Grytten, Elise Birkeland og Stine Ernst Grønås nyte de siste ukene av ferien i Kalamaki på Kreta. De er enige med Rustad om at mange tar litt av når de kommer til Syden.

- Det er ikke alle som er like fornuftig når de først er på tur i Syden. Man slipper seg gjerne mer løs og er mer uforsiktig. Vi har jo hørt om mange som går og tester seg etter en tur i Syden, forteller Elise til BA.

- Bra man tester seg
Rundt én av ti som tester seg for klamydia, får beskjed om at de har sykdommen. Rundt ti prosent av 18-25-åringer i Norge har Klamydia.

Jentene tror mange har feile holdninger når de skal på ferie i varmere strøk.

- Utlandet fjerner alle grenser. Det som skjer i Syden, blir i Syden, tror jeg mange tenker, forteller Stine.

- Det er mye rusk og rask blant grekerne. Det er viktig å bruke beskyttelse hvis man først har sex i Syden, sier Marte til BA .

Samtidig påpeker de at det er godt at ungdommen har vett nok til å få testet seg når de kommer hjem.

- Det er i hvert fall bra at man tester seg når man kommer hjem. Det er viktig å ta ansvar for kroppen sin, sier Elise.

Rolig ferie
Rustad ved Hudavdelingen på Haukeland forteller at noen også kommer hjem med hiv. Det synes jentene er skremmende.

- Jeg tror en så alvorlig sykdom som hiv virker veldig fjernt for mange. Jeg tenker ikke over at man kan bli smittet av det hvis man har sex med en fremmed i Syden. Det er skummelt å tenke på, sier Elise.

Jentene forteller at de skal ha en rolig ferie i Syden. Bading, soling og god mat og drikke skal stå i fokus, men de utelukker ikke en tur på byen.

- Vi har sagt at vi skal ut og jogge hver morgen klokken syv, men jeg vet ikke om vi klarer å holde det løftet, sier Marte og ler.


Les flere saker i BA her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.