*Nettavisen* Nyheter.

Færre vil betale mer for norsk mat

Oslo (NTB): Færre godtar høyere matpriser for å sikre norsk landbruk, viser en måling som Sentio har laget for Nationen.

27.04.09 07:42

Målingen viser at 34 prosent er villige til å betale mer for maten hvis det er nødvendig for å opprettholde norsk landbruk. I fjor svarte 39 prosent det samme.

Andelen av dem som er absolutt imot høyere matvarepriser for det norske landbrukets skyld, har økt fra 19 prosent i fjor til 26 prosent i år.

Norges Bondelag forstår hvorfor folk vegrer seg mot å godta høyere matvarepriser.

- Vi må huske på at under fjorårets landbruksoppgjør ble mesteparten av lønnsveksten lagt på forbrukeren. Maten ble dyrere. Det vet folk, sier Bondelagets regionleder Tommy Bjørke i Valdres til Nationen.

En undersøkelse som Norges Bondelag nylig utførte, viser at 72 prosent mener framtidens behov for mer mat bør sikres ved sterkere satsing på norsk produksjon.

- Når folk ikke vil betale mer for maten, samtidig som de ønsker at norsk matvareproduksjon skal øke, må konklusjonen bli at staten trår til. Nå må mer av landbruksoppgjøret komme over budsjett og mindre på pris, sier Bjørke.

Forsker Eivind Jacobsen ved Norsk institutt for forbruksforskning (SIFO) tror Nationens undersøkelse tyder på at folk er blitt mer prisbevisste på grunn av finanskrisen og gryende arbeidsledighet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.