Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fafo-rapport hevder å knuse tiggermyter

MYTER: En ny rapport fra Fafo mener å slå hull på flere myter om tilreisende fattige fra Romania. Påstander som fremmes i politiske debatter stemmer i liten grad.
MYTER: En ny rapport fra Fafo mener å slå hull på flere myter om tilreisende fattige fra Romania. Påstander som fremmes i politiske debatter stemmer i liten grad. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Det er ingenting som tyder på at tiggende rumenere i Skandinavia styres av bakmenn eller kriminelle nettverk, ifølge en ny forskningsrapport.

Fafo-forsker Guri Tyldum sier til NRK at hun ble overrasket over funnene i undersøkelsen, som er basert på intervjuer med 1.269 hjemløse og arbeidsløse rumenere i Oslo, København og Stockholm.

Les også:Dette tiggerbildet går som en farsott på Facebook

Les også:Forby organisert tigging, men hjelp tiggerne

Ingen av de spurte har fortalt om organiserte nettverk, bakmenn eller trafficking.

– Vanligvis hører man om slikt når de kommer seg ut av det. Vi hørte ingen rykter om noe som helst. I Norge kommer de ofte i små grupper, gjerne som familier. Vi var overrasket over at det ikke var så store familienettverk som vi trodde, sier hun.

Les også:– De vil gjøre det kriminelt å gi suppe til tiggere

Les også:– Oslo er en søppelby som flyter over av tiggere

All organisering skjer stort sett innen familien eller gruppa, heter det i rapporten. Alle hadde god oversikt over hvor mye de hadde tjent og brukt, og ingen fortalte om penger som gikk til andre personer.

– Det vi har sagt vedrørende kriminalitet, stammer fra politiets observasjoner om at de samme som tigger er innblandet i kriminalitet. Det er uklart for meg hva forskernes mening baseres på, men vi forholder oss til det politiet har sagt, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til Aftenposten.

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt sier at de ikke har lest rapporten ennå. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere