*Nettavisen* Nyheter.

Fagbevegelsen sier nei til Ryanair på innenriksruter

Oslo (NTB): Ryanair bør ikke få lov til å starte opp innenriksruter i Norge så lenge lønns- og arbeidsvilkårene er så dårlige, mener en samlet fagbevegelse.

Under ett år etter at Ryanair-sjef Michael O'Leary truet med å legge ned all virksomhet i Norge, slo han tirsdag tvert om og fastslo at Norge er satsingsområde. Ryanair vil inn på innenriksmarkedet. Hvilke ruter som kan bli aktuelle, ville han imidlertid ikke ut med.

- Hovedpunktet mot Ryanair er at de ansatte ikke får organisere seg og at selskapet ikke tillater kollektive forhandlinger. Vi er ikke tjent med at Ryanair tar sin måte å behandle de ansatte på inn i norsk luftrom, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til Dagsavisen.

Nestleder Vegard Einan i Parat, det største forbundet for arbeidsstakere i norsk luftfart, mener Ryanairs «uholdbart lave lønninger» er en konsekvens av selskapets oppførsel. Han peker på at Ryanairs kabinansatte tjener under 8.000 kroner i måneden og dermed mindre enn det en minstepensjonist får.

Også førstesekretær Trine Lise Sundnes i LO advarer mot å la selskapet få utvide rutetilbudet til innenriksruter i Norge.

- Ryanair er et fagforeningsfiendtlig selskap og nekter sine ansatte å organisere seg og inngå kollektive avtaler. Norske myndigheter bør ikke slippe et slikt selskap inn på markedet, sier Sundnes til Klassekampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.