RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fagbrevet kan ryke etter skolefeil

FRYKTER FOR FAGBREVET: Om et halvt år kunne 19 år gamle Martin Flatin Isaksen gå opp til fagbrev. Nå vet han ikke hva som skjer. - Jeg frykter jo at drømmen om fagbrev skal ryke. Jeg klarer i alle fall ikke å bestå en engelskeksamen før fagbrevet skulle tas. Så jeg er veldig spent på hva som vil skje framover, sier han.
FRYKTER FOR FAGBREVET: Om et halvt år kunne 19 år gamle Martin Flatin Isaksen gå opp til fagbrev. Nå vet han ikke hva som skjer. - Jeg frykter jo at drømmen om fagbrev skal ryke. Jeg klarer i alle fall ikke å bestå en engelskeksamen før fagbrevet skulle tas. Så jeg er veldig spent på hva som vil skje framover, sier han. Foto: Lars Løkkebø (Telemarksavisa)
Et halvt år før han kunne gå opp til fagbrev som tømrer, frykter 19 år gamle Martin Flatin Isaksen at drømmen kan ryke.

Som følge av en feil begått ved Skogmo videregående skole, skriver Telemarksavisa.

- Det er jo litt kjipt å få dette nå. Om et halvt år kunne jeg gått opp til fagbrev som tømrer. Nå vet jeg jo ikke hva som skjer, sier 19 år gamle Martin Flatin Isaksen.

For tre uker siden fikk han en telefon fra Opplæringskontoret i Telemark fylkeskommune. Beskjeden var bare at noe hadde skjedd rundt vitnemålet fra Skogmo og at han ville få en telefon fra fylkeskommunen.

- Men jeg har ikke hørt noe som helst fra fylkeskommunen. Jeg tok kontakt med Skogmo videregående skole selv, og fikk vite hva det dreide seg om, sier han.

Sliter med dysleksi

19-åringen fra Skien sliter med dysleksi. Og har hatt minimalt med undervisning i engelsk. Problemene han nå står midt oppe i relaterer seg til en eksamen i engelsk på Skogmo.

- Jeg skulle i utgangspunktet ikke ha denne prøven. Men så ble jeg trukket ut og det endte jo selvfølgelig med stryk. Men vi tok kontakt med skolen med en gang og de ville hjelpe. Så jeg fikk lov til å ta prøven en gang til, men denne gang hjemme og med tilgang til hjelpemidler. Det ble gjort og når jeg hadde gjort denne prøven og levert inn, fikk jeg godkjent dette, og et vitnemål med bestått i engelsk, sier han.

Til Varden har tidligere rektor Arne Koch sagt at elevene som tok den engelske eksamenen bare skrev navnet sitt og gikk. Det medfører ikke riktighet.

- Det er jo det stikk motsatte av hva som skjedde. Siden jeg har dysleksi så fikk jeg utvidet tid. Så jeg satt hele dagen, fra halv ni om morgenen til klokka tre ettermiddagen. Jeg brukte ordbok og oversatte hvert eneste ord. Det hjalp bare ikke.

- Hva som nå skjer er jeg veldig spent på. Da jeg var i kontakt med Skogmo fikk jeg beskjed om at jeg kan søke om fritak fra engelsk. Skolen har jo alle papirer og tester jeg har tatt i forhold til dysleksi. Men jeg aner jo ikke hva som skjer. Han sier at problemene med engelsk ikke skaper problemer i jobb.

- Det har i alle fall ikke gjort det til nå. Jeg skjønner jo engelsk, men jeg klarer ikke lese veldig godt og heller ikke skrive. Men i jobb har ikke dette vært noe problem foreløpig.

- Det ser i alle fall ikke ut til at jeg mister lærlingplassen, heldigvis.

Da 19-åringen skulle søke lærerplass kom det tydelig fram at Opplæringskontoret var klar over at han ikke hadde klart engelsk. Men det ble skrevet at han selv hadde sagt han hadde klart det, med henvisning til det andre vitnemålet og den ekstra prøven han tok. Deretter ble det skrevet ok på papirene fra Opplæringskontoret.

- Jeg har i alle fall ikke gjort noen feil. Men det som uroer meg er hva som vil skje framover, sier Martin Flatin Isaksen.

Har ikke oversikt

Fylkesopplæringssjef Helge Galdal i Telemark fylkeskommune klarer ikke svare på hva som vil være konsekvensen av det som nå er avdekket for de elevene det gjelder. – Jeg vet ikke hva som vil være konsekvensen for denne eleven. Vi har ikke vært i kontakt med elevene, vi har bare sett på føringene hos oss, sier han.

Når TA forteller om oppringningen fra Opplæringskontoret blir Galdal litt stille.

- Vi skal sørge for at eleven blir fulgt opp. Og han vil ikke miste retten til å gå opp til fagprøve som følge av feil hos oss. Men om det er mulig å få et fullverdig fagbrev uten engelsk, det vet jeg ikke, det må sjekkes opp, sier Helge Galdal.

- Ville bare hjelpe

- Vi ville bare hjelpe noen elever. Dette handler om å bruke sunn fornuft, sier tidligere rektor ved Skogmo videregående skole. Arne Koch.

VILLE HJELPE: - Vi gjorde en feil da noen elever ble trukket ut til skriftlig eksamen i engelsk. Når dette ble oppdaget prøvde vi å hjelpe så godt vi kunne, sier Arne Koch, tidligere rektor ved Skogmo videregående skole.


Han legger ikke skjul på at han synes fylkeskommunen har overdrevet med sin politianmeldelse, den tidligere rektoren.

- Her har det ikke vært snakk om økonomisk vinning eller noe som helst. Men om en skole som ønsker å bruke litt sunn fornuft og hjelpe noen elever. Men jeg har forståelse for at de gjør dette, sier Arne Koch.

Hjalp tre elever

Saken ved Skogmo videregående skole dreier seg om tre tidligere elever som fikk endret vitnemål. To av disse skal være elever med dysleksi.

- På skolen er det hvert eneste år noen som ikke har hatt noe særlig med engelsk på ungdomsskolen på grunn av dysleksi. Vi pleier da være påpasselig med å ikke trekke disse ut til eksamen. For det har ingen hensikt så lenge de ikke har mulighet til å få bestått, sier Arne Koch.

Men i 2010 gikk det galt. To elever som ikke skulle vært trukket ut ble det likevel.

Kan ikke detaljene

I etterkant tok de kontakt med skolen og vi tilbød oss å hjelpe. Nøyaktig hva som ble gjort og hvilke elever dette gjaldt vet jeg ikke. Men vi gjorde det vi kunne for at elevene ikke skulle bli skadelidende for den feilen vi hadde gjort, sier Koch.

Det samme gjaldt for den tredje eleven, men dette var i 2012. Også der prøvde skolen å hjelpe til. Men det ble gjort en feil som nå kommer fram i lyset.

- Det er mange elever som vi gjennom årenes løp har prøvd å hjelpe. Mange kan bli dyktige fagfolk selv om de ikke mestrer for eksempel engelsk på grunn av dysleksi. Vi har alltid prøvd å legge til rette slik at også disse skal ha mulighet til å få en fagutdanning. Det tror jeg skjer på de fleste yrkesfaglige skoler, sier Koch.

Kan få fritak

Når det gjelder Martin Flatin Isaksen så sier Koch at han ikke kjenner enkeltelever det gjelder.

- Etter min mening er det fullt mulig for han å få et fagbrev. Han bør kunne søke om fritak for engelsk og få dette, så lenge han har dysleksi og omtrent ikke har hatt engelsk.

- Vi hadde ikke hjemmel for det vi gjorde, men prøvde å legge til rette så godt det lot seg gjøre. Jeg får bare håpe at regelverket blir endret raskest mulig, slik at det faktisk er mulig å hjelpe elever, sier den pensjonerte rektoren ved Skogmo videregående skole.

Telemark fylkeskommune har anmeldt det de mener er straffbare forhold rundt føring av vitnemål og eksamenskarakterer på Skogmo videregående skole i Skien. Sakene er tilbake fra 2010 og 2012, og det er tre elever som er berørt.

Telemark fylkeskommune opplyste om anmeldelsen i ei pressemelding i går ettermiddag.

Fylkesopplæringssjef i Telemark, Helge Galdal, sier at dette er forhold som gjelder tre elever. Men han presiserer at de ikke mistenker elevene for juksing.

- Skjer sjelden

- Det er ingen elever som har jukset – dette gjelder noe helt annet. Det er skolen som er anmeldt, ikke elevene. Saken gjelder tre konkrete tilfeller for to og fire år siden, i 2010 og 2012. Vi har oppdaget forhold som vi oppfatter som så alvorlige at vi ikke ville grave noe mer i det selv, og derfor anmeldte vi saken til politiet, sier Galdal.

Han er forholdsvis fersk i jobben som fylkesopplæringssjef, men han mener at det er sjeldent at en skole blir politianmeldt.

- Jeg har ikke vært med på det før. Men det er viktig å presisere at vårt mål er å skape en bedre skole for Telemarks ungdommer, så helt uavhengig av denne saken så jobber vi stadig med å forbedre rutinene og systemene våre, sier Galdal.

Han forklarer at det var under dette arbeidet at de oppdaget det de nå mistenker er straffbare forhold. Galdal understreker at en fortsatt kan stole fullt og helt på vitnemålene fra de videregående skolene i fylket.

To politisaker

Nylig ble det også kjent at en tidligere ansatt ved Skogmo videregående skole og en forretningsmann er tiltalt for korrupsjon, i forbindelse med kursvirksomhet ved skolen. Den tidligere skoleansatte måtte gå fra jobben i fjor høst, og saken skal opp for retten i Nedre Telemark tingrett til sommeren.

- Det er ingen forbindelse mellom disse to sakene, og det er nærmest en tilfeldighet at de dukker opp på likt, sier Galdal, som vektlegger at Skogmo videregående skole er en god skole.

Han håper ikke at de to sakene som nå har dukka opp vil ødelegge skolens rykte.

- En god skole

- Skogmo er en god skole, så elever som vurderer yrkesfaglig studieretning kan trygt velge Skogmo. Det er en god skole med et flott personale, sier Galdal, som håper at politiet prioriterer saken, siden mange indirekte blir berørt av saken.

- Nå har vi anmeldt saken til politiet, som vi håper vil prioritere den, siden denne saken gjelder veldig mange mennesker, med de ansatte og alle elevene, sier Galdal.

Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen i Telemark fylkeskommune mener at de ikke hadde noe annet valg enn å anmelde saken.

- De forholdene vi har avdekket er av den karakter at vi ikke kunne overse dem, eller gå videre med dem selv. Politiet er riktig instans for å ta saken videre. Det er nå opp til politiet å undersøke saken og finne ut av hva som har skjedd, sier Evensen, som ikke kjent med at tilsvarende tilfeller har skjedd ved andre videregående skoler i fylket.

- Vårt mål er hele tida å bli bedre. Telemark fylkeskommune ønsker kvalitet i de tjenestene vi leverer. Uavhengig av denne saken er vi allerede i gang med et arbeid for å bedre våre rutiner og kvalitetssystemer, sier Evensen.

Rektor Sølvi Nymo ønsker ikke å kommentere saken.

Les flere saker i Telemarksavisa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere