Fagforeninger tar betent pensjonsstrid til retten

Oslo (NTB): Den betente konflikten om lukrative tilleggspensjoner i oljesektoren kan nå få sin endelige avklaring i rettssystemet.

Det er fagforeningene SAFE og Industri Energi som nå forbereder en rettslig prosess for å få svar på om Statoil hadde rett til å frata sine ansatte pensjonsordningen som sikret dem 66 prosent av sluttlønn fra fylte 62 år. Fagforeningene mener manøveren var et regelrett avtalebrudd.

- Statoil og andre operatørselskaper har ensidig og administrativt fjernet et eksisterende pensjonstillegg til 62-åringene, som vi fikk på plass i forbindelse med tariffoppgjøret i 1998. Selv om pensjonsrettighetene ikke ble en del av selve tariffavtalen den gang, ble betingelsene nedfelt i et forpliktende brev. Uten dette på plass ville det ikke blitt enighet om tariffavtalen, sier Hilde-Marit Rysst og Leif Sande, ledere i henholdsvis SAFE og Industri Energi.

Konflikten førte til at 700 ansatte på sokkelen gikk ut i streik under tariffoppgjøret i fjor, fordi arbeidsgiverorganisasjonene mente pensjonsspørsmål ikke hørte hjemme i sentrale forhandlinger. De er forhold mellom de ansatte og den enkelte arbeidsgiver, mener arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass.

Streiken ble stanset av myndighetene ved tvungen lønnsnemnd da arbeidsgiverne gikk til lockout. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.