Gå til sidens hovedinnhold

Fahad Qureshi med klar beskjed til muslimer: - Dette må vi unngå

Muslimleder med klar korona-melding til sine trosfeller.

Tirsdag innledes fastemåneden Ramadan, som varer helt frem til 12. mai.

Tirsdag ettermiddag kommer det trolig nasjonale korona-lettelser, og mange er spente på hvordan ramadanen vil påvirke smitte-utviklingen.

Nettavisen har i den anledning snakket med den svært konservative mulimlederen Fahad Qureshi i Islam Net.

- Hvordan ser du på frykten for økt smitte under ramadan?

- Byrådsleder Raymond Johansen er bekymret og har sagt at de trenger hjelp til å formidle informasjon til det muslimske miljøet i hovedstaden. Her vil vi stille opp og ta del i dugnaden, sier Qureshi til Nettavisen.

Les også: Positiv smitteutvikling i Oslo - byrådsleder Johansen med pekefinger før ramadan

- Må være aktive nå

- Hvordan forhindre at det skjer?

- Jeg tror ikke at vi vil se økt smitte på grunn av ramadan, men det krever at vi er aktive nå med å formidle informasjon.

- Hvilke tidspunkt er mest utsatte?

- Moskeene holder stengt og folk flest er påpasselige med å holde god avstand og unngår fysisk kontakt med andre enn kjernefamilien.

Qureshi advarer mot å følge tradisjonene:

- Det er en tradisjon med familie- og vennebesøk ved kveldsmåltidet når fasten brytes, men det må vi unngå i år er budskapet vårt til norske muslimer. Vi må jobbe sammen for å dempe smitten, sier han.

Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk tirsdag 13. april

Anbefaler alle å ta vaksine

Islamsk Råd Norge (IRN) anbefaler alle å vaksinere seg mot Covid-19.

- Basert på resultatene av forskning om bruk av vaksiner mot Covid 19 og rådgivning med spesialister som har bekreftet og gitt fatwa at vaksinene, anbefaler Islamsk Råd Norge vaksinene, skriver de på sine hjemmesider.

Dette bryter ikke med fasten:

- Det er mulig å ta vaksinen mens en er fastende. Vaksinasjonen bryter ikke fasten fordi den injiseres intramuskulært og ikke regnes som mat eller drikke.

Skulle du bli syk gjelder følgende:

- Hvis den faste personen i Ramadan opplever bivirkninger, som et resultat av vaksinen, for eksempel høy temperatur eller andre symptomer, og han tar medisin og bryter fasten, er det ingen skyld på ham, og han gjør opp den dagen og som Allah den allmektige sier i Koranen: «Den av dere som er syk eller på reise, (skal faste) et (like stort) antall andre dager.» (2/184 Al-quran), skriver IRN på sine hjemmesider.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå