Lørdag arrangerer «Fredsinitiativet 2022» et fakkeltog for fred i Ukraina, men arrangementet har vekket reaksjoner blant ukrainere i Norge.
Grunnen til det er en av parolene i fakkeltoget: «Julefred – våpenhvile og forhandlinger nå!».
Det som for mange nok vil høres ut som en god idé, nemlig en våpenhvile mellom Russland og Ukraina, er ikke nødvendigvis til det beste for ukrainerne, skal vi tro Tom Røseth. Han er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole og leder forskningsgruppa deres på Ukraina.
– Vi vet at de russiske ambisjonene for Ukraina ikke er endret, Kreml går fortsatt for å ta mest mulig territorium i de fire ukrainske fylkene de ulovlig har annektert. En våpenhvile nå vil kun være gunstig for Moskva, sier Røseth til Nettavisen.
Les også: Dette Putin-bildet vekker oppsikt: – Ikke tilfeldig
Noen andre som reagerer er en gruppe ukrainere som daglig har protestert mot krigen siden Russland gikk til en fullskala invasjon 24. februar.
– Vi vil på det sterkeste fordømme ideene bak det såkalte fakkeltoget «For fred i Ukraina», skriver de på Facebook.
Utsetter problemet
Tom Røseth er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole, og leder forskningsgruppa deres på Ukraina. Han mener at å kreve en våpenhvile på nåværende tidspunkt vil utsette, og samtidig øke, problemene til Ukraina.
– Med mindre man er naiv og tror Russland da vil stille inn all kamphandling, samt justere den politiske ambisjonen i Ukraina. Det vil ikke russerne gjøre, det er Moskva tydelige på. Våpenhvile er en vakker tanke, og fred er å foretrekke, men jeg tror en våpenhvile vil utsette kamphandlingene og i større grad skade ukrainerne, mener Røseth.
Les også: Sender sjamaner for å beskytte russiske soldater mot amerikanske våpen
Tom Røseth tror russerne planlegger en ny offensiv til våren, og vil bruke en eventuell våpenhvile på å samle styrkene.
– Våpenhvile nå er veldig ugunstig for ukrainsk side, er Røseths mening.
Han er likevel klar på at det er viktig med dialog mellom både Ukraina og Russland, men også mellom Russland og Vesten.
– Det er viktig at partene snakker sammen, og man har fått til blant annet kornavtalen og flere fangeutvekslinger. Det er noe dialog, og det er veldig bra, sier Røseth til Nettavisen.
Uaktuelt å endre parole
Joakim Møllersen sitter i arbeidsgruppa til fakkeltoget, som arrangeres av «Fredsinitiativet». Til Nettavisen sier han at det er uaktuelt å endre eller fjerne parolen om våpenhvile fra fakkeltoget.
Les også: Truer med å angripe Nato-soldater: – Legitime mål
– Fredsinitiativet har fra første stund i denne krigen krevd våpenhvile og fredsforhandlinger og at norske myndigheter skal jobbe for dette. I henhold til FN-pakten er det medlemslandenes plikt å jobbe for en framforhandlet fredsløsning der krig har brutt ut. Fredsforhandlinger har funnet sted mellom Russland og Ukraina tidligere og vil sannsynligvis gjøre det igjen. Det er det første steget mot en varig fred. Alt for mange har dødd i denne krigen. Det er på tide å legge ned våpnene, mener Møllersen.
Han hevder Norge og Nato ikke har hatt en fredspolitikk i Ukraina.
– Til tross for at landet har vært i krig siden 2014. Det har bidratt til at man befinner seg i den situasjonen vi er i dag. Jeg vil også understreke at det er Russland som har angrepet Ukraina, og at det er Russland som har hundre prosent av ansvaret for krigen og sine egne handlinger, sier Møllersen til Nettavisen.
Les også: Ukraina kan få nytt supervåpen: – Vil gjøre en forskjell
Møllersen kjøper ikke argumentet om at det er Russland som vil tjene mest på en våpenhvile, og at de vil bruke en eventuell våpenhvile på å samle styrkene, for igjen å kunne gå på offensiven.
– Det er helt sikkert noen som mener det, og andre som mener noe annet, sier Møllersen, og legger til at de som helt sikkert vil tjene på våpenhvile og fred er de som ikke lenger utsettes for krigens vold.
I en epost til Nettavisen skriver Møllersen at motstanden mot ytterligere Nato-ekspansjon inn i tidligere sovjetstater er noe som har møtt motstand fra blant annet Frankrike, Tyskland og Jonas Gahr Støre.
– At dette kalles russisk propaganda faller på sin egen urimelighet, mener Møllersen.

Ekspert om attentatryktene: – Dårlig plan hvis det står i avisen
– Kritikken vi har fått dreier seg vel om en politisk uenighet når det kommer til forhandlinger slik jeg skjønner det, så sånn er det. Vi har politisk uenighet med flere, og det er ikke spesielt overraskende at ukrainere tar avstand. Den ukrainske regjeringens linje per nå er vel at man ikke ønsker våpenhvile med Russland, så da er det ikke så rart at en ukrainsk støttegruppe legger seg på samme linje, sier Møllersen til Nettavisen.
Møllersen er en profilert person på norsk venstreside. Han er blant annet redaktør i Radikal Portal og sentralstyremedlem i Rødt.
Les også: Skjønte at noe var på ferde da hun sjekket telefonen. Timer senere rystet nyheten verden
– Kan ikke stole på ett eneste ord
Rostislav Yevdyukhin er talsperson for en gruppe ukrainere som daglig har protestert mot krigen siden 24. februar. Han oppfordrer til boikott av lørdagens fakkeltog og håper heller folk vil møte opp på demonstrasjonen som arrangeres av ukrainerne selv.
– Fredsinitiativet sier at de vil ha våpenhvile og start av forhandlinger med Russland. De sier også at de er imot Nato-ekspansjon. Dette er ikke i Ukrainas interesse, men passer Russland, sier Yevdyukhin til Nettavisen.
Han mener ingen bør tvinge Ukraina til å innføre en våpenhvile, hvis landet selv mener det ikke er riktig tidspunkt for noe slikt.
Les også: Vil avlyse jule- og nyttårsfeiring flere steder i Russland på grunn av krigen
– Russland har vært på defensiven siden september, da Ukraina startet offensiven i Kharkiv. Så fortsatte den ukrainske offensiven i Kherson, hvor russerne måtte trekke seg tilbake. Akkurat nå ser det stillestående ut, men det som skjer er at russerne bruker sine egne soldater som ammunisjon, ved å sende dårlig trente soldater til frontlinjen for å holde ukrainske styrker opptatt. Mens dette skjer bygger russerne forsvarsposisjoner noen mil bak dagens frontlinje, og forbereder seg på å trekke seg enda lenger tilbake, hevder Yevdyukhin.
Yevdyukhin er tydelig på at Ukraina er avhengig av fortsatt våpenstøtte fra Vesten.
– Vi oppfordrer folk til å be politikere om å sende mer våpen til Ukraina. Det er det som vil avgjøre krigen, og det motsatte av det de som arrangerer fakkeltoget på lørdag ønsker, sier han.
Les også: 200 norske soldater vokter Natos østflanke: – Vi har alt pakket og klart hvis noe skulle skje
Yevdyukhin mener russerne vil har en større fordel enn ukrainerne ved en eventuell våpenhvile.
– Russland har et stort logistikkproblem, med en våpenhvile vil de kunne løse dette, samt forsterke sine nåværende posisjoner, og gi støtte til troppene som nå er under press. Hvis vi gir russerne tid, vil de bygge opp styrkene sine. Ukraina vil også kunne bruke tiden under en våpenhvile godt, men Russland vil tjene mest på det. Vi planlegger dessuten ikke å forsterke posisjonene våre, men å rykke fremover og frigjøre resten av landet vårt, sier Yevdyukhin til Nettavisen.
Les også: Russiske kampfly med «tekniske feil»: – Er som å kjøre bil uten belte
– Én måte å tolke det på
Brit Riise Fredheim fra LO i Oslo skal holde appell lørdag, og sier hun ikke har vært involvert i arrangementet før for et par dager siden.
– Vi i LO i Oslo støtter den hjelpen Ukraina får. Men nå ser vi at faren for at krigen eskalerer og trusselen for atomkrig øker, noe som bekymrer barn og voksne i Norge, sier Fredheim til Nettavisen.
Hun er klar på at man ikke må stoppe støtten til Ukraina.
Les også: Putins nederlag i Kherson kan få store konsekvenser: – Vil ikke klare dette
– Men vi må si fra om at denne linjen ikke fører til fred. Vi i LO i Oslo stiller oss helt og fullt bak de tre hovedparolene, og ser blant annet at krigen er med på å gi en negativ klimasatsing og enorme forurensninger, sier Fredheim.
Frykten for at Russland vil bruke en våpenhvile på å ruste opp og forsterke sine egne posisjoner i krigen kjøper hun ikke umiddelbart.
– Det er én måte å tolke det på, så tenker vi at en våpenhvile vil være bra for sivilbefolkningen. På samme måte som russerne kan ruste opp, vil også ukrainerne kunne gjøre det. Jeg tror ikke den ene parten har noen større fordel av en våpenhvile enn den andre, men en våpenhvile vil være bra for ukrainerne som blir bombet. Målet med en våpenhvile må være at den fører til fredssamtaler, og den sjansen bør vi ta, sier Fredheim til Nettavisen.
Se video: Norsk-donert artillerivogn sprengt av russisk drone
Til Nettavisen sier hun at noe av hovedårsaken til at hun støtter Fredsinitiativet er et ønske om å bygge en stor og sterk fredsbevegelse nedenifra.
– Slik vi hadde på 70-80 tallet. Da var det en fredsbevegelse over hele Europa, vi fikk fredsmarsjer og organisasjoner fra øst og vest samarbeidet. Rustningskappløpet kulminerte i 1991. Jeg har tro på behovet for en ny fredsbevegelse og hvilken betydning den kan få for fredsarbeidet, sier Fredheim.
Les også: Russiske kampfly med «tekniske feil»: – Er som å kjøre bil uten belte