Fakta om brunbjørn

De fleste hunndyr har ikke mer sex enn det som er nødvendig for å få barn, men bjørnebinna gjør det med flest mulig hanner!

18.03.04 14:26

Årsaken er like smart som den er grusom. Hannbjørner dreper nemlig unger som ikke er deres egne, fordi de bare vil at deres egne gener skal føres videre.

Hunnbjørnene vil også at deres egne gener føres videre, og derfor parer de seg med alle hannbjørner som de kan komme over. Dermed går det en del bamser rundt og tror at de er faren til ungene hennes uten at de nødvendigvis er det!

For så lenge de tror de er pappaen, så vil de heller ikke drepe ungene. I programmet får du se hvordan bjørnene parer seg.

Spiser kjøtt
Da jeg gikk på barneskolen, husker jeg at vi lærte om slagbjørn. Vi lærte at de fleste bjørner bare spiser blåbær og gress, men at noen få utviklet seg til å bli slagbjørn og slo i hjel sau for å spise dem. Dette er helt feil.

Alle bjørner spiser kjøtt. De trenger det i kostholdet sitt – i tillegg til maur, blåbær og strå. I det siste har det blitt mer bjørn i Norge, og mange bønder fortviler over å miste sauene sine.

Lamaen Pinocchio har sommerjobb med å jage bort bjørn dersom den forsøker seg på sauene i fjellet. Hvordan det går, får du vite i programmet. Da får du også se to svære pyreneerhunder som går til angrep på ei bjørnebinne og ungene hennes. Det går hardt utover den ene hunden, men ender godt.

Se Dyreriket på TV 2 søndag 21. mars kl. 19.30.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.