RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fakta om Miljødirektoratets klimarapport

Sist oppdatert:

* I klimaforliket fra 2007 ble et flertall på Stortinget enige om å redusere Norges klimagassutslipp med 30 prosent i forhold til 1990-nivå, om lag to tredeler av dette skal tas i Norge.

* Beregninger viser at klimatiltak og virkemidler iverksatt siden 2007 vil redusere utslippene i 2020 med mellom 5,3 og 6,1 millioner tonn.

* Tiltakene med størst effekt så langt har vært omlegging av bilavgiften, nye EU-standarder på personbiler, reduksjon av oljeforbruk i bygninger og industri, samt teknologitiltak i gjødselproduksjon.

* Gjennomgang av forventet utvikling av utslipp og effekt av iverksatte tiltak viser at det vil være et gap på åtte millioner tonn i 2020.

* Miljødirektoratet har vurdert en rekke tiltak som til sammen kan redusere utslippene med mellom 4,9-8,4 millioner tonn fram mot 2020. Av dette ligger 3,7– 6,3 millioner tonn i mål og føringer som alt er vedtatt.

* Viktige nye tiltak vil være mer drivstoffgjerrige biler og el- og hybridbiler, økt bruk av biodrivstoff og at veksten i persontransport i storbyene tas med kollektivtransport, sykkel og gange.

* Direktoratet har lagt til grunn at minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst og -lagring realiseres i Norge innen 2020 og at nye utbygginger offshore får kraft fra land. Erstatning av olje som varmekilde i bygg med fjernvarme og fornybar energi, vil også bidra til å tette gapet.

(Kilde: Miljødirektoratet) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere