Fakta om moskus

Moskus er utbredt fra Alaska og gjennom de arktiske strøk av Nord-Amerika til Grønland. Den er en høyarktisk art, tilpasset et liv i svært kalde og golde strøk.

20.02.04 15:16

Det finnes cirka 35 000 moskus i verden. Rundt 150 av dem finnes i Norge. Moskusen her i landet døde ut for over 100 000 år siden, men arten ble gjeninnført for cirka 50 år siden.

I Norge finnes det omkring 130 moskus på Dovre og færre enn ti i grensetraktene mellom Funäsdalen i Sverige og nord i Femundsmarka i Norge. I tillegg er det en forskningsflokk på 15-20 dyr på Ryøya utenfor Tromsø.

Moskusen – snill og farlig
Moskusen er i utgangspunktet fredlig, og i et barskt klima er det viktig å spare på energien. Derfor unngår de konflikter og løpeturer hvis de kan, og moskusen er dermed lett å komme inn på. De trekker seg rett og slett ikke unna.

Men føler den seg truet, kan den være lynrask og livsfarlig. Det har skjedd at en moskus har drept et menneske. Vi bør ikke gå nærmere moskus enn 200 meter – både for vår egen og dyrets sikkerhet.

Hva skjer i parringstida?
Hannene spiser så og si ikke og tenker kun på en ting i de ukene som de er i brunst: å få parret seg med flest mulig. Tidlig på høsten starter kampene, og er du heldig kan du få se noen voldsomme kamper mellom oksene. De fleste moskusoksene får ikke parret seg i det hele tatt, for de største danner harem med flere moskuskyr rundt seg.

Men tro ikke kyrne i haremet, lar ham slippe lett til. Det kan virke som om damene er veldig uvillig til å la seg parre unødvendig – det vil si når de ikke har eggløsning og dermed ikke kan bli drektige. Parringen skjer først etter at de har blitt kurtisert av storoksen i lang tid. Og hele tiden må han passe på så ikke en annen okse kommer og stikker av med haremet hans. Det er ikke lett å være kar!

Barske moskus-damer
Moskuskua går drektig i 250 dager – på den kaldeste og hardeste årstida, nemlig vinteren. Tenk at de klarer å ”bake frem” en eller to eller tre kalver inne i magen sin når det er så kaldt og så lite mat å finne! Hvem er det som klager om bekkenløsning¿

Kalvingen skjer normalt i mai. Moskus-melken er så nærinsrik at moskuskalvene kan legge på seg en halv kilo om dagen.

Hvorfor blir det ikke flere moskus i Norge?
Dødligheten til moskusstammen på Dovrefjell er mye større enn i flokker som lever i Alaska og Canada. Forskerne lurer på hvorfor. Kanskje er det på grunn av innavl og sykdommer? Kanskje er det på grunn av parasitter som smitter fra husdyr i området? Kanskje er det på grunn av at det er mye mer snø på Dovre enn andre steder hvor det lever moskus?

Når snøen blir liggende og ikke blåser bort, blir det vanskelig for moskusen å grave seg ned til den lille maten som finnes. Det som er sikkert, er at mange moskus må bøte med livet på grunn av fallulykker når de på jakt etter mat blir tvunget til å gå ut på isglatte fjellskrenter hvor snøen er blåst bort. Mange moskus blir også kjørt i hjel, fordi de ikke skjønner at det er farlig å stå på jernbaneskinner og inne i tunneler. Sist men ikke minst blir en del moskus skutt, fordi de forviller seg ut av området som myndighetene vil at de skal være i eller ned i tettbygde strøk hvor de kan være til fare for mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.