RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fall på Wall Street

Sist oppdatert:
Det var en klar nedgang på Wall Street etter svake resultater fra flere tungvektere
De amerikanske børsene falt klart tilbake torsdag. Svake tall fra en rekke børstungvektere tynge Wall Street torsdag.

Pfizer, Nokia, eBay, Ford Motor og McDonalds var selskaper som gjorde det svakt.

Dette fikk S&P 500-indeksen til å falle 1,50 prosent til 1.177,80 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 1,11 prosent til 2.068,11 poeng.

Oljefest på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs dro seg opp sterke 3 prosent til 287,2 poeng torsdag. Dermed stoppet tapsrekken i det norske markedet opp.

Det norske aksjemarkedet ble dratt opp av en fest i oljeaksjene. Dette til tross for at prisen på nordsjøolje svekket seg 0,3 prosent til 58,45 dollar ved avslutningen på Oslo Børs.

Ser vi på tungvekterne på Oslo Børs var det ingen tapere torsdag. Oljetungvekteren Statoil steg hele 3 prosent, mens Hydro steg 3,1 prosent. Enda mer oppgang var det for oljeselskapet DNO, som har startet oktobermåned meget svakt. Torsdag endte DNO-aksjen opp 5,2 prosent til 30,10 kroner.

Telenor styrket seg markante 4,2 prosent, etter at selskapet meldte at de har kjøpt seg noen prosenter opp i det thailandske teleselskapet Dtac. Det var flere meglerhus som var ute å kommenterte oppkjøpet i rosende vendinger torsdag.

Ellers sendte meldingen om at det kanadiske oljeselskapet Talisman kjøpte opp britiske Paladin Resources positive signaler til de norske oljerelaterte aksjene.

En av dagens vinnere var Sinvest, som endte dagen opp 11,6 prosent. iMarkedet.no intervjuet i går investoren Bjarne Skeie som benyttet gårsdagens fall til å kjøpe aksjer. Det var altså smart av investoren.

Birdstep steg også klart, og endte dagen opp 10,6 prosent til 8,07 kroner. iMarkedet.no skrev torsdag at meglerhuset Terra var ute med en positiv analyse av Birdstep torsdag morgen. Meglerhuset venter et kursmål på 14 kroner på Birdstep-aksjen, og venter positive nyheter rundt den mye omtalte Nokia-avtalen.

På dagens taperliste var IT-selskapene Ementor og Active 24. De to endte dagen ned henholdsvis 10,3 prosent og 7,1 prosent. Ementor var ute med svake tall for tredje kvartal torsdag morgen, og dette var årsaken til dagens fall.

Svak start på Wall Street

Det åpner ned på Wall Street etter at aksjemarkedet fikk et rekyl onsdag.

Rett etter åpningen er Dow Jones indeksen ned 0,02 prosent mens S&P 500 er ned 0,1 prosent. Nasdaq-indeksen faller ned 0,02 prosent.

Mot Wall Street fall
Det lå an til et fall for de amerikanske aksjemarkedene torsdag.

Skuffende tall fra Pfizer, Nokia, eBay og Ford Motor, dr mer ned enn sterke tall fra Coca-Cola Co. og SAP

Oljeprisen var også tilbake torsdag ettermiddag.

Oppgangen fortsetter

Det er endelig oppgang på Oslo Børs. Etter nesten tre uker med sammenhengende depresjon kan investorene endelig se blå tall og kursoppgang. Oppgangen er ikke drevet av særs spreke oljepriser, men et oppkjøp i oljebransjen samt erkjennelsen av at markedet var kraftig oversolgt har skapt et sikkelig rekyl torsdag.

Ved lunchtider ligger hovedindeksen på 288,8 poeng noe som representerer en oppgang på spreke 3,6 prosent. Det er Statoil og Hydro som drar markedet opp. De to indekstungvekterne er opp henholdsvis 3,7 prosent og 3,9 prosent.

DNO, som har rast kraftig den siste tiden, løfter seg 7,3 prosent. Samtlige av de 30 mest omsatte aksjene kan vise til kursoppgang, og listen over aksjer som faller teller bare 10 selskap.

Aker Kværner stiger 9 prosent torsdag mens Stolt Offshore er opp 5,3 prosent. Også flere riggselskaper, som har falt kraftig den siste uken, har løftet seg betydelig. Deriblant stiger Sinvest hele 11,6 prosent torsdag, men det er ikke nok til å dekke nedgangen aksjen opplevde onsdag.

Dagens taper er IT-selskapet Ementor, som atter en gang kunne fremlegge skamdårlige tall. Aksjen stuper 6,9 prosent og kursen har rast over 20 prosent den siste måneden. Fra starten av året har aksjekursen i selskapet ramlet over 55 prosent.

Gårsdagens taper, IT-selsakpet Dynapel, stiger 19,3 prosent mens Birdstep er opp hele 14,25 prosent etter en positiv analyse fra Terra.

Full fest på Oslo Børs

De regntunge skyene var borte og optimismen rådet igjen på Oslo Børs torsdag formiddag.

Hovedindeksen var opp hele 3 prosent etter åpningen torsdag, ledet an av olje- og offshoreaksjene. Statoil-aksjen var opp 2,8 prosent til 138 kroner, mens Hydro steg 2,5 prosent til 626 kroner.

DNO, som har opplevd tung fall i oktober, steg hele 6,3 prosent til 30,40 kroner etter åpningen.

Offshorekjempene Stolt Offshore steg hele 4,1 prosent på bra volum, mens PGS steg 4 prosent. Ellers var seismikk-selskapet TGS skikkelig i støtet torsdag formiddag, og steg 9,9 prosent.

Vinneren etter åpningen var Hexagon, som steg hele 14 prosent. Birdstep-aksjen steg også klart torsdag, etter at det angivelig skal være en ny analyse av selskapet ute i markedet. Birdstep steg 9,6 prosent etter åpningen.

Det var kun seks aksjer som falt tilbake etter åpningen. Øverst på taperlisten av Ementor, som var ute med svake resultater for tredje kvartal torsdag morgen. Ementor falt hele 5,5 prosent til 1,37 kroner i åpningsminuttene.

Tandberg Data-aksjen falt også svakt i åpningsminuttene. Datalagringsselskapet leverte svake tall i dag, som ventet.

Smitter børsrally til Oslo?

Etter en skikkelig rekyl i USA onsdag, var det en klar oppgang på de europeiske børsene. DAX-indeksen i Frankfurt var opp 1,8 prosent i morgentimene, mens FTSE-indeksen i London var opp 1,1 prosent.

I Paris var det en oppgang på 1,5 prosent.

Som grunnlag før dagens børsåpning må vi også ta med at oljeprisen igjen svekket seg. Prisen på nordsjøolje falt 0,5 prosent til 58,30 dollar pr. aksje. På den positive siden er altså rekylen på de internasjonale børsene, mens oljeprisen trekker ned.

I sum ligger det imidlertid an til en oppgang på Oslo Børs. Flere eksperter mener også at Børsen har falt langt nok. I et intervju med Finansavisen sier den kjente megleren Jan Petter Sissener at han tror bunnen er nådd på Oslo Børs, og at tiden nå er inne for å kjøpe igjen.

Av selskapsspesifikke ting kan nevnes at en rekke selskaper har vært ute med resultater for tredje kvartal. De to norske IT-tungvekterne, EDB og Ementor, var begge litt skuffende. EDB leverte imidlertid som ventet, men omsetningsutviklingen er litt svak. Hvis Ementor i det hele tatt har evnen til å skuffe mer, så skuffet de.

Ellers var det svakt fra både Consorte og Data Respons, mens Stepstone leverte en sterk bunnlinje. Tandberg Data og Vmetro meldte om resultatfall i tredje kvartal.

Rekyl i USA løftet Asia

Nikkei-indeksen i Tokyo steg 0,6 prosent til 13.210,26 poeng.

Morgan Stanleys Asia-indeks var torsdag opp 0,2 prosent, etter at Samsung-aksjen igjen løftet seg.

Dermed fulgte de asiatiske børsene etter oppgangen som var på Wall Street onsdag.

Rekyl i USA

Etter en sidelengs utvikling store deler av dagen så snudde de amerikanske børsene opp den siste halvannen timen.

Det var tre faktorer som trakk opp i dag ifølge markedsstrateg Michael Sheldon hos meglerhuset Spencer Clarke LLC.

- Markedet snudde av tre grunner. Først har vi sett en opptur for energiaksjen som har fått mye juling de siste dagene på gevinstsikring. For det andre var markedet oversolgt og det har vært noe short-dekning. Til slutt valgte markedet å fokusere litt mer på noen av de mer positive resultatrapporter, sier Sheldon til MarketsWatch.

Sentralbanken Federal Reserve kom med sin periodiske rapport på tilstanden i den innenlandske økonomien. De fremholdt fortsatt vekst, men også inflasjons press og økende lønninger.

Dow Jones endte opp 1,3 prosent til 10.414,13, mens Nasdaq ledet an i rallyet med en opptur på 1,7 prosent til 2.091,24. S&P 500-indeksen steg 1,5 prosent til 1.195,76.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere