Gå til sidens hovedinnhold

Fallende smitteutvikling er snudd: Nå øker smitten i Norge igjen

Etter mange uker med fallende smitte, var det igjen en økning i forrige uke.

Foreløpige tall fra FHI viser at den bratte nedgangen i antall nye smittetilfeller nå har stoppet opp.

Antall nye smittetilfeller har mer enn halvert seg siden toppen i mars, men i forrige uke var det igjen en liten økning i smittetallene:

Mens det var 2785 registrerte smittede i uke 17, var tallet i forrige uke 3087.

Det tilsvarer en økning på nesten 11 prosent.

Grenland trekker opp smitten

Hovedårsaken er den kraftige smitteoppblomstringen i Vestfold og Telemark, nærmere bestemt i Grenlandsområdet: Her har antallet smittetilfeller nesten tredoblet seg de siste to ukene. Forrige uke ble det registrert 570 tilfeller i fylket, noe som er det høyeste de har opplevd så langt i pandemien.

Uten veksten i dette området, ville tallene for Norge som helhet vært flat.

– Det er masse smitte som har spredt seg på kort tid, og vi gjør alt vi kan for å slå det ned. Vi har innført strenge tiltak med regjeringen og målrettede tiltak lokalt. Det jobbes på spreng dag, natt og helg, sa Skien-ordfører Hedda Foss Five tirsdag.

Les også: Russefeiringen i Grenland avlyses

Også Rogaland og Vestland opplevde en liten økning i smitten i uken som gikk.

Fylkene som har hatt mest smitte over tid, Oslo og Viken, hadde på sin side videre nedgang i smittetallene. Oslo kunne notere seg 714 smittetilfeller, ned fra 770 uken før.

Les også: Regjeringen har konkludert om AstraZeneca og Janssen

Økning i antall på sykehus

Også tall fra sykehusene viser nå igjen en negativ trend. Onsdag var det 125 personer innlagt på sykehus med covid-19, en økning på 11 fra dagen før. Det var også en økning på 4 personer som fikk intensivbehandling.

Milepæl for vaksineringen

Smittenivået ligger nå uansett vesentlig lavere enn det gjorde i mars, og vaksineringen får mye av æren for dette.

1,5 millioner nordmenn har fått første dose av koronavaksine, mens en halv million er fullvaksinert, melder NTB.

Det betyr at det til sammen er satt over 2 millioner vaksinedoser i Norge siden 67 år gamle Svein Andersen fikk det aller første stikket i romjulen.

– Jeg vil si tusen takk til alle dem som står på ute i kommunene og sørger for så god fremdrift i vaksineringen. Jeg er veldig glad for at vaksineringen i Norge fortsetter i godt tempo, sa helseminister Bent Høie (H) til NTB tidligere onsdag.

Tirsdag fikk over 16.000 nordmenn første vaksinedose, mens nær 29.000 fikk sin andre dose, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). De understreker at det kan oppstå forsinkelser i registreringen slik at tallene endrer seg noe over tid.

Flest i Viken

Flest vaksinerte er det i Viken fylke, hvor 36,6 prosent av befolkningen over 18 år har fått første dose.

Lavest andel er i Trøndelag hvor 33,2 prosent av den voksne befolkningen har fått den første dosen, og dermed er den norske vaksineringen rimelig i takt på nasjonalt nivå.

Når det gjelder andre vaksinedose er det Innlandet fylke som ligger best an, med 13,2 prosent vaksinerte.

Alle trolig fullvaksinert innen høsten

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa denne uken at alle nordmenn trolig vil ha fått tilbud om dose to med koronavaksine før sommeren er over, dersom alt går etter planen.

– Vi vil jobbe intensivt gjennom hele sommeren for å fortsette å ha den høye vaksinedekningen vi nå har, sa FHI-direktøren til P4.

Helseministeren påpeker at Norge i tiden framover vil motta enda flere vaksiner, og at vaksineringstempoet derfor vil ta seg opp ytterligere.

– Dette er også en av faktorene som bidrar til at gjenåpningen av Norge kan fortsette utover våren og sommeren, sier Høie til NTB.