Faller du for avvisende menn?

Mange kvinner faller bare for menn som avviser dem. Kjenner du følelsen? Lær hvordan du bryter mønsteret.

TEKST: KAREN VEDEL

”Vil du danse?”

Den søte fyren som står foran deg er egentlig ikke vanskelig å si nei til. Men han ser litt for høflig ut. “Nei takk,” sier du og snur deg. Samtidig holder du kontroll med hva den lekre fyren i den andre enden av baren driver med. Bare han kunne se i din retning en liten stund!

Mange kvinner har bare øyne for menn som ikke gir dem oppmerksomhet. Snille og imøtekommende gutter stemples som kjedelige, desperate eller kompismateriale, mens all interesse trekkes mot de tilsynelatende uoppnåelige typene. Dem er det til gjengjeld ingen grenser for hvor mye du vil ofre for.

Woman og sexolog Joan Ørting gir deg forklaringen på fenomenet og gode råd for å komme videre.

Hva er det som skjer?

Fenomenet kalles co-dependency. Par tiltrekkes av hverandre fordi den ene parten har behov for å løpe etter den andre, og den andre har behov for å flykte. Slik holder de hverandre fast i en ond sirkel.

Hvorfor er han avvisende?

Enten har han brent seg voldsomt på at tidligere kjærester har forlatt ham, eller så kan mønsteret ha oppstått på grunn av en dominerende mor. Hvis far var mye borte fra hjemmet, fikk mor dekket en del av sitt behov for kjærlighet og omsorg gjennom sønnen. Når han blir voksen, vil han være på vakt overfor kvinner som forventer en nærhet han ikke har lyst til å gi. For ham er kvinner blitt noe man skal flykte fra.

Hvorfor finner jeg meg i det?

Hvis han ikke ringer deg er det nok fordi han ikke er interessert. Hvorfor fortsetter du da å tenke på ham? Akkurat som med menn kan kvinners oppførsel også spores tilbake til barndommen. I deres familier har pappa også brukt mer tid på kontoret enn på å spille ludo med barna. Du blir vant til at kjærlighet først og fremst er noe du lengter etter.

Hva skal jeg gjøre når han ikke ringer?

Dere har en klar avtale om at han skal ringe deg. Likevel er telefonen din stille. Du føler deg handlingslammet – for ringer DU ham er du redd for å være pågående. Ringer du IKKE, går du på veggen av ventetid og uvisshet. I den situasjonen må du holde fingrene fra telefonen. Det er han som skal ringe deg – ikke omvendt!

Hva om jeg ikke klarer å la være?

Fortsetter du å bli tiltrukket av menn som ikke behandler deg med respekt, så vurder om de er verdt å kjempe for. Blir du lykkelig i et forhold hvor du hele tiden skal spille hard to get? Fortell deg selv at det er ham det er noe galt med – ikke deg. Hvis du har lært å vise hvem du er, så ikke la ham ta det fra deg.

Hvis du likevel velger å gi hjertet ditt til en mann med intimitetsangst, så ha tålmodighet. Han kan faktisk bli en god kjæreste, men først når han har vokst fra fluktmønsteret sitt.

Les hva menn sier om saken - bli abonnent.

Les også:

Slik kvitter du deg med kjæresten

Hårete menn? Nei takk!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag