*Nettavisen* Nyheter.

Fallskjerm-jegerne

Dagens Næringsliv har mange flinke og ivrige økonomireportere, men av og til sporer de av i sin iver etter å «avsløre» næringslivstoppene. Jakten på fallskjermer er en favorittøvelse.

Eks-Orkla-sjef Finn Jebsen fikk sparken på dagen fra styret med en syltynn begrunnelse som aldri ville holdt i noen arbeidsrett.

Som plaster på såret fikk han 18 måneders etterlønn, på toppen av sin avtalte seks måneders oppsigelsestid.

Fallskjermen var altså på sju millioner kroner. Et betydelig beløp, men ikke noe å si på siden sakligheten var tynn og dette var avtalt mellom partene på forhånd.

På denne bakgrunn blir det helt urimelig når Dagens Næringsliv slår opp at Jebsen «får med seg 110 mill. fra Orkla», og denne saken senere blir fulgt opp av NTB og trykket i alle landets aviser som eksempel på en grotesk fallskjerm.

I denne saken er vi enig med Trygve Hegnar, som i Finansavisen skriver: - Synd da at den rosa avisen tøyser. Finn Jebsen får ikke med seg 110 millioner fra Orkla. Det er juks og demagogi som ikke er en næringslivsavis verdig.

Siden vi ennå ikke har sett noe korreksjon eller dementi fra Dagens Næringsliv, får vi anta at avisen fortsatt går god for sine regneøvelser. Og at de mener det er dekkende å skrive at Jebsen «får med seg 110 mill. fra Orkla». Siden man altså regner inn hans private formue er det rart at ikke huset, bilen og innbo også er regnet inn i summen.

Hva er forklaringen?

  • Finn Jebsen og hans familie har kjøpt 240.000 aksjer i Orkla opp gjennom årene for sine private penger. Orkla har hatt en eventyrlig verdiøkning, og Jebsens aksjer er nå verdt rundt 50 millioner kroner. Nær halvparten av det Jebsen ifølge DN «får med seg» er altså hans egne penger. Skulle han betalt Orkla for å få sparken?
  • Etter 25 år har Jebsen også opparbeidet seg en god pensjonsavtale. Den beholder han selvsagt, og nåverdien er rundt 22 millioner kroner. Skulle Jebsen gitt avkall på pensjon for å få sparken?
  • Restbeløpet er et bonusprogram som gjelder alle lederne i Orkla, og som slett ikke er nytt. Jebsen får selvsagt beholde pengene sine når han slutter. Skulle han betalt Orkla for å bli oppsagt på dagen?

Det som altså kan betegnes som fallskjerm er etterlønnen på 18 måneder. Det er meget moderat. Til overmål er etterlønnsavtalen slik at hvis Jebsen får seg ny jobb, skal inntil 75 prosent av etterlønnen holdes tilbake.

Jebsens fallskjerm er intet å hyle opp over.

Hva mener du? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.