RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Falnes om risiko og Spetalen-utspill

Sist oppdatert:
Hvor sannsynlig er det med en halvering av Hydro-kursen, spør Skagen-Falnes, når han skal kommentere halveringsutspillet til investoren Øystein Stray Spetalen
iMarkedet har intervjuet porteføljeforvalter Kristian Falnes i Skangen-fondene i etterkant av utspillene til investoren Øystein Stray Spetalen. Vårt intervju er gjort før det forløsende Irak-ultimatumet i helgen.

Les hva Spetalen sa til iMarkedet her:

Spetalen spådde i en artikkel hos iMarkedet en halvering av Hovedindeksen på Oslo Børs og mente S&P 500-indeksen skulle ned til 300 poeng.

Bruker Hydro som eksempel

Falnes ønsker ikke å gå bombastisk ut mot utspillene til Spetalen. Han sier likevel at han mener det er mange momentumspillere i dagens aksjemarked. Dette er folk som kjøper på kurstrendene.

- Man glemmer verdiskapning og resultater, sier Falnes.

- Skal for eksempel Hydro ned til en markedsverdi på 35 milliarder kroner (i dag 72 milliarder kroner red. anm.)? spør Falnes, og viser til at dette også tilsier en halvering av den normaliserte inntjeningen til Hydro, gitt en tilsvarende P/E-verdi som i dag.

- Hvor sannsynlig er det?

Skagen-forvalteren sier at han ser for seg økte banktap og fall i eiendomprisene fremover. Dette er sykdomstegn Spetalen har trukket frem tidligere. Likevel mener Falnes at rentene må opp, samtidig boligprisene faller, før vi får en tilsvarende krise i bankmarkedet ved overgangen mellom 80- og 90-tallet.

Tok ikke feil på estimatene

Falnes påpeker at det er investorenes risikopremie på aksjer som er endret dramatisk de siste årene, og som er årsaken til kursfallet i aksjemarkedet. Dette er den risikoen investorene er villig til å betale for usikkerheten for selskapers fremtidige estimerte inntjening.

- Vi tok ikke feil på veksten i verdensøkonomien, sier Falnes.

Forvalteren mener det er svært mange aksjer hvor man får 'value-for-money' om dagen. Han sier likevel at det er vanskelig å spå om risikopremien går opp eller ned fremover.

Skagen-forvalteren sier også dette:

- Det at amerikanske aksjer er dyre, er noe vi også har påpekt tidligere. Han peker imidlertid på at spådommene om et kraftig fall på USA-børsene så langt har vært feil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere