Gå til sidens hovedinnhold

Falsk nyhetsinnslag skapte panikk

TV-stasjon i Georgia meldte at presidenten var drept og at Russland invaderte landet.

Med den fatale konflikten med Russland fra 2008 i minne, utbrøt det full panikk i Georgias hovedstad lørdag. TV-stasjon Imedi sendte det de mente var en «imitasjon av mulige hendelser», der de meldte at president Saakasjvili var drept og at Russland hadde startet et angrep mot landet.

Ikke godt formidlet
Advarselen om at dette faktisk ikke var en ekte hendelse, var ikke nok til at mobilnettet i hovedstaden brøt sammen og folk stormet ut i gatene i full panikk.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax sendte ut lynmelding om at ubekreftede meldinger om en invasjon var på gang, og at presidenten var død.

Panikk
Det georgiske innenriksministeriet sier at «nyhetsrapporten», som ikke var påklistret noen informasjon om at det var arkivbilder av den forrige invasjonen som ble brukt, skapte vidstrakt panikk. Det meldes blant annet om at kinosaler i byen ble tømt etter at foreldre ba sine barn komme seg hjem.

Etter hendelsen beklaget TV-stasjonen på direkten den frykten som hadde oppstått.

- Vi ønsket bare å vise hvordan den verste dagen i Georgias historie kunne se ut som, sa nyhetsankeret.

Angrep på de Russland-vennelige
Ifølge Reuters tolkes innslaget som et angrep på Saakashvilis motstandere, som har vært i Moskva for å møte landets statsminister Vladimir Putin, og som har et ønske om å gjenoppta kontakten mellom de to landene.

Etter at innslaget ble sendt skal en rekke personer har stormet til hovedkvarteret til TV-stasjonen i protest mot innslaget, og opposisjonslederen omtalte «stuntet» som motbydelig.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken