Falsk virusadvarsel rundstjeler PC-en

Foto: (TV 2 Nettavisen/CS)

Et nytt og svært utspekulert datavirus sprer seg på nettet. Viruset er utkledd som en sikkerhetsoppdatering fra Microsoft, men i virkeligheten rapper det passordene dine. Slik sikrer du deg.

11.09.03 10:38

Virusormen, som har navnet Dumaru.D, dukket opp onsdag kveld og kan gjøre alvorlig skade hvis det får spre seg.

E-post fra Microsoft
Det utspekulerte viruset kommer som e-post, der det ser ut som om avsenderen er sikkerhetsavdelingen i Microsoft. Vedlegget påstås å være en oppdatering, en såkalt patch, som skal tette et alvorlig sikkerhetshull. Det er bare tull, og mottakere må ikke finne på å klikke på det.

- Viruset legger inn en kode på maskinen og fanger opp alle tastetrykkene dine. Det stjeler passord og forsøker å slå av antivirusprogrammet, sier Roger Haug i Computer Associates.

Slik holder du maskinen virusfri:

* Hold antivirusprogrammet oppdatert. Se etter oppdateringer minst en gang i uken.

* Hold Windows oppdatert. Det oppdages jevnlig sikkerhetshull i Microsofts programmer. Løsningene for å tette disse finnes bare på Windows Update. Bedrifter bør vurdere å kjøpe automatiske oppdateringsløsninger.

* Vær forsiktig med vedlegg til e-post. De fleste virus spres nettopp gjennom vedlegg. Aldri klikk på vedlegg du ikke er hundre prosent sikker på, selv om de kommer fra venner. Husk at dine norske venner neppe vil sende deg en e-post med utelukkende engelsk tekst.

Foreløpig har ikke viruset spredd seg voldsomt, men Haug frykter en massespredning utover dagen og de neste dagene.

Sikkerhetshull
Dumaru.D-viruset dukket opp samme kvelden som det ble avdekket et nytt, alvorlig sikkerhetshull i Microsoft Windows. Dette sikkerhetshullet er karakterisert som svært alvorlig, og står notert i grad 8 på Microsofts 10-punktsskala.

Eneste måte å tette sikkerhetshullet på, er å oppdatere Windows gjennom tjenesten Windows Update. Hva du enn gjør, må du ikke klikke på e-postvedlegg som utgir seg for å være sikkerhetsoppdateringer.

- Microsoft sender aldri ut sikkerhetsoppdateringer på denne måten. Bruk Windows Update. Bedrifter bør også sikre seg gjennom å anskaffe en automatisk løsning for oppdateringer. Manuell oppdatering er ikke sikkert, sier Haug til TV 2 Nettavisen.

Foto: CA/TV 2 Nettavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.