Den nå 22 år gamle kvinnen er funnet skyldig i å ha manipulert rettssystemet ved å komme med en rekke falske anklager mot navngitte personer. I begynnelsen av mars vil domstolen utmåle straff.

Påtalemyndigheten mener at kvinnen fant på anklagene etter å ha sett en britiske dramaserie om en virkelige hendelser i Rochdale i England, der unge kvinner som ble utsatt for menneskehandel.

Les fra 2012: Ni briter funnet skyldige i grovt misbruk av jenter

I 2020 la kvinnen ut poster på Facebook-siden «Justice for Ellie» (Rettferdighet for Ellie) der hun hevdet å ha blitt voldtatt og solgt som prostituert av en rekke menn med pakistansk bakgrunn. Postene var ledsaget av bilder der hun så ut til å være banket gul og blå. I retten har rettsmedisinere konkludert med at kvinnen hadde påført seg selv skadene, blant annet med en hammer som hun selv hadde kjøpt.

Kvinnen la også ut meldinger fra sosiale medier som skulle bevise at hun var blitt voldtatt. Hun fortalte også detaljert om hendelsene, og navnga en rekke personer som overgripere.

– De falske anklagene har vært fullstendig ødeleggende, og denne dommen frikjenner mennene som hun har anklaget for alvorlige seksuelle overgrep, sier senior påtaleansvarlig Wendy Lloyd enhet for seksuelle forbrytelser i Blackpool området, til The Guardian.

Skapte rasisme

Kvinnens anklager skapte enormt engasjement. FB-siden «Justice for Ellie» fikk over 100.000 følgere. 1000 personer donerte nærmere 250.000 kroner. Penger som skulle gå til å sikre at overgriperne ble dømt.

I Barrow i England, der kvinnen er fra, økte rasismen mot mennesker av asiatisk opprinnelse voldsomt, skriver The Guardian. Privatpersoner gjennomførte overvåkingsaksjoner mot pakistanske miljøer i byen. Her i Norge ble kvinnens historie omtalt av Document.

Anklagene hennes ødela også livene til mennene som ble utsatt for falske anklager. De ble trakassert, forfulgt, spyttet på og kalt pedofile i gatene. Personer hun knapt hadde møtt, ble hengt ut som menneskehandlere og overgripere.

En ung mann, som hadde vært ute med kvinnen én gang som en venn, satt 10 uker i varetekt, før politiet fant ut at han hadde alibi, og dermed ikke kunne ha voldtatt kvinnen, slik han var anklaget for.

Parlamentsmedlem Simon Fell, som representerer Barrow and Furness, forteller til The Guardian at en eier av en kebabrestaurant, ble forlatt av kona på grunn av falske anklager.

Ødelagt liv

Kvinnen har manipulert Snapchat-meldinger for å gi inntrykk av at mannen skrøt av å ha voldtatt henne. Etter hvert fant politiet ut at kvinnen selv hadde sendt de aktuelle meldingene som skal ha vist at hun hadde blitt voldtatt.

Selv om politiet henla saken mot en i dag 22 år gammel mann, ble han likevel funnet skyldig i «folkedomstolen» i Barrow. I dag sier mannen at han lider av depresjon og posttraumatisk stresslidelse som et resultat av saken, og at han ville ha tatt selvmord hvis han ikke hadde blitt pappa i august 2021, skriver The Guardian.

– Hun har ødelagt livet mitt. Jeg pleide å være en glad person, og var alltid ute med venner om kveldene, Nå tilbringer jeg hver dag hjemme. Helt siden dette startet, har jeg følt meg fanget i mitt eget lille fengsel. Jeg føler ikke at jeg har et liv lenger, sier den i dag 22 år gamle mannen.