Falske identiteter beskyttet av personvernregler

Det nasjonale ID-kortet skal fungere som reisebevis i Schengen, som elektronisk ID-kort for pålogging på offentlige tjenester og som ID-kort. Det er ikke bestemt om det blir obligatorisk å skaffe seg kortet.

Det nasjonale ID-kortet skal fungere som reisebevis i Schengen, som elektronisk ID-kort for pålogging på offentlige tjenester og som ID-kort. Det er ikke bestemt om det blir obligatorisk å skaffe seg kortet. Foto: Politiet (NTB Scanpix)

Bankene får ikke informasjon om falske identiteter som politiet og skatteetaten avslører.

Jan Daniel Junizevski, fagsjef for økonomisk kriminalitet i Finans Norge, bransjeorganisasjonen for bank- og finansbedriftene, mener det er for lett å drive svindel her i landet. Han har bakgrunn fra Kripos og pågrep en gang en ukrainsk borger med ni ulike falske identiteter.

- Denne personen jobber veldig organisert og dro inn veldig mye penger månedlig på ulike former for trygd, forteller Junizevski til NRK.

Hvert år avslører politiet og skatteetaten hundrevis av falske identiteter i Norge. Men bankene får ikke informasjon om disse. Slike opplysninger omfattes av personopplysningsloven og kan ikke deles med bankene uten videre.

- Målsettingen med å avdekke falsk identitet må jo være å gjøre den ubrukelig i Norge. Derfor har vi etterspurt flere opplysninger fra myndighetene, men det har vist seg vanskelig å få til, sier Junizevski.

- Dersom man har opplysninger om at en person benytter seg av for eksempel et falskt pass, så er det noe vi kaller for en sensitiv personopplysning sier fagdirektør Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.