RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Falt fra toppen

Sist oppdatert:
Børsen klarte ikke holde rekordhumøret hele dagen.
Oslo Børs klarte ikke holde seg over 500-poengsgrensen. Børsen ble historisk da de fredag passerte denne magiske grensen. Mandag ble det en liten nedtur for investorene på børsen.

Hovedindeksen falt 0,34 prosent til 499,67 poeng. Selv om det ble en nedtur til slutt gikk børskurven som en berg- og dalbane. Tidligere mandag ble det satt ny børsrekord på 502,84 poeng.

Oljeprisen var nok en gang i storform. Etter noe nøling valgte markedet å sende kontraktsprisene på råvareolje med levering i juli over 70 dollar fatet ved råvarebørsen i London. Flere meglerhus har jekket opp sine oljeprisanslag den siste tiden. Sist ut er meglerhuset Citigroup som hevet forventningene til prisen på den amerikanske referanseoljen, WTI, til 62 dollar fatet fra 59 dollar i inneværende år.

For 2008 ser investeringsbanken et kursmål på 60 dollar mot 55 dollar og det langsiktig målet hevet til 55 dollar fra 50 dollar. Meglerhuset skriver i begrunnelse at kostnadene øker samtidig som de venter at Opec vil jobbe for stabile priser.

Da Oslo Børs stengte kostet frontkontraktene på WTI-oljen 65,63 dollar.

Citigroup nedgraderte Hydro-aksjen til hold fra kjøp og mener at aluminiumsvirksomheten har blitt repriset nok. Likevel steg Hydro-aksjen 0,34 prosent til 220 kroner og er nå like bak beste noteringen på 226 kroner per aksje. Markedsverdien er opp i 283 milliarder kroner før fusjonen med Statoil er gjennomført. Statoil ble løftet 0,60 prosent til 169 kroner.

Blant tungvekterne var det særlig Acergy som trakk ned. Oljeserviceselskapet leverer resultater som varierer i sesongmessige svingninger. Frykt for at andre kvartal blir svak fra Acergy sendte aksjekursen ned 4,43 prosent til 129,50 kroner.

Solenergiselskapet REC ble sendt opp 1,06 prosent til 191,50 kroner og satte beste notering i løpet av dagen på 194,50 kroner. Det var særlig Morgan Stanley som dominerte kjøpersiden. Meglerhuset sto bak 68 prosent av nettokjøpene.

Telenor falt 1,48 prosent til 116,50 kroner.

Aksjemarkedet sendte seismikkselskapet Global Geo Service opp 15,68 prosent til 1,67 kroner. Selskapets aksjer gikk uten rett til fortrinnsrett i forbindelse med en nærstående emisjon der bjellesauene Øystein Stray Spetalen og Arne Blystad har garantert fulltegning. De to finansmennene skal også spytte inn 200 millioner kroner i en rettet emisjon.

Teknologiselskapet Simtronics ble sendt opp 11,11 prosent til 3,10 kroner etter at de kunne melde om en avtale verdt 21,2 millioner kroner. Gjennom oppkjøpet av Watermist har Simtronics nå styrket seg innen brannslukking og brannvern-utstyr. Dette er andre kontrakt teknologiselskapet får i forbindelse med kjøpet.

En gigantkontrakt til Berge Gerdt Larsens PetroMena sendte aksjekusen i selskapet opp 9,04 prosent til 18,10 kroner. Kontrakten gjelder den halvnedsenkbare boreriggen PetroRig III og er på over 5,6 milliarder kroner over fem år. Det gir en dagrate på solide 515.000 dollar.

Trang start i USA

Aksjemarkedet i USA har fått en trang start.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,17 prosent til 13.643,40 poeng. Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,07 prosent til 1.535,29 poeng. Teknologitunge Nasdaq faller 0,08 prosent til 2.611,94 poeng.

Industriordrene i USA økte med 0,3 prosent i april. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at industriordrene ville øke med 0,7 prosent.

Apriltallene for ordreinngangen av varige goder ble samtidig revidert til en vekst på 0,8 prosent fra 0,6 prosent.

Palm, produsent av Smartphone, har fått 325 millioner dollar fra det private investeringsselskapet Elevation Partners og skal ommøblere styret i selskapet. Aksjen stiger nærmere 10 prosent.

Olje- og gassprodusenten Anadarko Petroleum selger sitt innsamlingssystem for naturgass med tilhørende prosessanlegg til Atlas Pipeline Partners 1,85 milliarder dollar.

Flere opp dukker også opp i nyhetene. Health Care Property Investors kjøper eiendomsselskaept Slough Estates USA for 2,9 milliarder dollar kontant.

Varehuskjeden Wal-Mart har blitt oppgradert av meglerhusene Wachovia Corp. og JPMorgan Chase & Co. Dette liker markedet og sender aksjekursen opp 2 prosent i førhandelen.


Gevinstsikring ventet på Wall Street

Wall Street vender nesen ned etter fredags jubelfeiringer. De to viktigste aksjefuturene antyder at et kan bli trått i det amerikanske aksjemarkedet mandag.

Nasdaq-futuren faller 0,35 prosent og får følge av S&P 500-futuren som er ned 0,25 prosent. Dow Jones Indicative er helt flat.

Palm, produsent av Smartphone, har fått 325 millioner dollar fra det private investeringsselskapet Elevation Partners og skal ommøblere styret i selskapet. Aksjen stiger nærmere 10 prosent.

Olje- og gassprodusenten Anadarko Petroleum selger sitt innsamlingssystem for naturgass med tilhørende prosessanlegg til Atlas Pipeline Partners 1,85 milliarder dollar.

Flere opp dukker også opp i nyhetene. Health Care Property Investors kjøper eiendomsselskaept Slough Estates USA for 2,9 milliarder dollar kontant.

Varehuskjeden Wal-Mart har blitt oppgradert av meglerhusene Wachovia Corp. og JPMorgan Chase & Co. Dette liker markedet og sender aksjekursen opp 2 prosent i førhandelen.

Børsfesten fortsetter i Oslo

Fredag passerte hovedindeksen på Oslo Børs en milepæl. 500-poenggrensen ble passert med god margin, men mandag er det mer urolig blant aksjespekulantene.

Hovedindeksen er gått som en jojo, men stiger rett til en ny rekord med en oppgang på 0,17 prosent til 502,24 poeng.

Oljeprisen fikk et solid løft i løpet av helgen, men faller noe tilbake mandag morgen. Prisen på et fat nordsjøolje med levering i juli koster 68,76 dollar. Dollaren har samtidig falt tilbake til 6,02 kroner. Orkansesongen begynte fredag og sammen med slunkne bensinlagre øker usikkerheten i oljemarkedet.

Norsk Hydro faller 0,68 prosent til 217,75 kroner. Meglerhuset Citigroup har nedgradert aksjen til hold fra kjøp og mener at aluminiumsvirksomheten har blitt repriset nok.

Samtidig som Citigroup har sett nærmere på de større oljeselskapet har de hevet anslaget på oljeprisen. I det lange bilde har meglerhuset jekket opp sine oljeanslag til 55 dollar fra 47,5 dollar.

Fusjonskameraten til Hydro, Statoil, stiger 0,15 prosent til 168,25 kroner.

Orkla-aksjen stiger 0,23 prosent til 107,25 kroner og holder seg med det på rekordnivåene. Aksjene i industrikonglomeratet verdsettes til nærmere 112 milliarder kroner.

Riggselskapene Petrolia Drilling og PetroMena blir løftet 3,16 prosent til 3,59 kroner og 4,82 prosent til 17,40 kroner. PetroMenas Petrorig III har fått en avtale over 1.825 dager til en verdi av 942 milliarder kroner, eller nærmere 5,7 milliarder kroner.

Seismikkselskapet Global Geo Service faller 22,3 prosent til 1,71 kroner. Selskapets aksjer går uten fortrinnsrett til den forestående emisjonen på 200 millioner kroner.

IT-selskapet Confirmit stiger 5,20 prosent til 18,20 kroner og får følge av Eitzen Maritime Services som er opp 5,08 prosent til 2,48 kroner. Det er verdt å merke seg at oppgangen kommer på et lavt volum.

Asia til ny topp

Drevet frem av sterke makrotall fra USA fredag, stiger børsene i Asia til nye rekorder. Unntaket er Kina som faller videre på spekulasjoner om at myndighetene kan stramme inn den spekulative aksjehandelen i det folkerike landet.

Blant de selskapene som ledet an var Toyota etter at de kunne melde om bedre salg.

- Sterke utsikter for Japan og vekst i USA viser at det fundamentale er fortsatt mye på plass, sier forvalter Jay Moghe i Opes Prime Asset Management til Bloomberg News.

- Kinesiske aksjepriser har allerede blitt omtalt som overdrevent høye og en tilbakegang på 5 eller 10 prosent er faktisk en lettelse for resten av Asia, sier Moghe.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International la på seg 0,8 prosent til 152,61 poeng mandag morgen. Energi- og byggematerialaksjer ledet an blant de ti undergruppene. Oppgang i oljeprisen og metallpriser smittet over på aksjene.

I Japan steg Nikkei 225-indeksen 0,13 prosent til 17.982,19 poeng. Bedre gikk det i Sør-Korea, Australia, Singapore, Filippinene og Indonesia. Børsene i disse landene klatret til nye høyder.

I Japan økte selskapene investeringer med 13,6 prosent og satte med det ny rekord i første kvartal. Økonomene ventet at investeringen skulle øke med 10 prosent, viser en undersøkelse fra Bloomberg News.

I Kina falt Shanghai-indeksen 4,8 prosent og har falt 13 prosent fra toppen som ble nådd i forrige uke.

- Folk har fått med seg at Kina prøver å kjøle ned markedet, ikke drepe de tog derfor er det mindre grunn til å være bekymret for det, sier seniortrader Andrew Sullivan ved Daiwa Securities til Marketwatch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere