Gå til sidens hovedinnhold

Familie kastes ut etter farens 14 år gamle løgn

Mubarak Haji Ahmeds far løy om sitt opprinnelsesland. Nå kastes hele familien ut av Norge.

Mubarak Haji Ahmed kom til Norge som 10-åring, har etnisk norsk kone og ei datter på to måneder.
Nå er statsborgerskapet ham og hans tre søstre tilbakekalt fordi faren, Haji Ahmed Dalib Rage, løy om opprinnelsesland da de kom til Norge i 2001, skriver Østlendingen.

Fra før er broren Khalid, mor og far utvist fra Norge og sendt tilbake til Djibouti, en republikk på Afrikas Horm.
Faren døde fem dager etter returen.

Nå har Mubarak i Oslo, hans to søstre i Hamar og hans søster i Drammen, fått tilbakekalt sitt statsborgerskap, og må også forlate landet. Vedtaket omhandler også fire barn født i Norge.

Farløs

- Jeg kom til Norge som tiåring. Jeg har ikke noe forhold til Djibouti som de vil sende meg tilbake til. Jeg har slektninger der, men ellers ingenting. Jeg vet ikke hvordan man overlever i Djibouti, sier Mubarak, som har fått beskjed om at han kan ta med seg sin norske kone og norskfødte datter tilbake til opprinnelseslandet sitt.

- Det kan jeg da ikke. Kona mi og dattera mi er norske. De beskylder oss for å ha giftet oss for at jeg skal få bli i Norge, forteller han forvilet.

Mubarak benekter dette, han har kjent kona i mange år.

- Hvis det er pro forma, hvorfor får vi barn da? De sier jeg kan snakke med dattera mi på telefon, men hun trenger faren sin, ikke en stemme i telefonen. Og de sier at de driter i om jeg har psykiske problemer, sier Mubarak opprørt.

Broren drept på Utøya

- Jeg liker egentlig ikke å snakke i mediene, men nå må jeg gjøre det fordi alt er blitt så grusomt for familien vår, sier Mubarak.

Han var på Utøya 22. juli da broren Ismail ble drept. Mubarak overlevde, men har slitt veldig psykisk etterpå.

- Jeg har gått i omfattende terapi, men har ikke greid å begynne med noe etter Utøya. Ismail og jeg løp hver vår vei. Jeg ble beskutt mange ganger, jeg så mange bli drept, men jeg overlevde, sier Mubarak.

Skal i retten

Mubarak er også opprørt over at norske myndigheter skylder på at de ikke hadde oppdatert helseattest på faren før utvisningsvedtaket og utreisen skjedde.

- De hadde nok informasjon til å forstå at faren vår dødssyk. De prøver å vri seg unna ansvaret ved å skylde på at advokaten ikke sendte enda en legeerklæring, sier han, og fortsetter:

- Men jeg og søstrene våre gir oss ikke. Vi anker og skal i retten for å belyse den store urettferdigheten.

Familiens advokat, Jostein Løken, var i Stavanger i går, men vil vurdere saken sammen med familien.

- Dette er en veldig streng reaksjon på noe besteforeldrene har gjort. Hvor mye pine er det egentlig rimelig å pålegge en familie? spør Løken.

LES FLERE SAKER FRA ØSTLENDINGEN HER

Kommentarer til denne saken