Nealie og Andrew Barker var på ferie i Irland sammen med sine fem barn, da de oppdaget noe rart i boligen de hadde leid gjennom Airbnb.

Da familien sjekket inn i boligen søndag 3. mars, oppdaget Andrew noe merkelig. Da han koblet seg til det trådløse nettet i leiligheten, dukket det opp et nettverk med navnet "IP Camera". Barker, som er IT-konsulent i hverdagen, syntes det var pussig, så utifra ren nysgjerrighet koblet han seg til nettverket. Det var da familien fikk bakoversveis av det de oppdaget like etterpå.

Les også: Snikfilmet 1600 hotellgjester - fire pågrepet

Kunne se seg selv direkte

Etter å ha koblet seg på nettverket kunne familien plutselig se seg selv direkte gjennom en videostrøm.

- Andy hacket direktestrømmen, og ringte eieren for å spørre hva i pokker er det som skjer. Vi kunne alle se hverandre på mobiltelefonen til Andy, sier hans kone Nealie til NZ Herald.

De fant ut at kameraet var gjemt inne i en røykalarm i taket i stuen, og ble såpass sjokkert at bestemte seg umiddelbart å forlate leiligheten. De hadde en avtale for å bo der i tre dager, men dro rett til nærmeste hotell.

Blånektet

Paret kontaktet eieren, men ble først møtt med null forståelse og samarbeidsvilje.

- Eieren blånektet først for at det eksisterte et kamera i leiligheten, og han la til og med på telefonen, sier familien, ifølge NZ Herald.

Barker-familien ga seg imidlertid ikke, og til slutt innrømmet eieren at det var et skjult kamera i leiligheten. Ifølge familien hadde eieren sagt at det var nødvendig for «å beskytte sin investering». Eieren ville likevel ikke si om kameraet tok opp lyd eller video av Barker-familien.

Les også: Dag Roar: - Airbnb-gjester rundstjal leiligheten min

De kontaktet også Airbnb, men i starten fikk de null respons. Ifølge Barker-paret så var selskapet «håpløse». Det tok flere uker før de i det hele tatt fikk et svar. Det endte med at selskapet tok affære. De nektet eieren av boligen å markedsføre videre på Airbnb, og familien fikk tilbake pengene og en unnskyldning.

- Sikkerheten og privatlivet til våre kunder er vår prioritet. Airbnb-vilkårene forbyr skjulte kameraer, og alle rapporter om overtredelser tar vi ekstremt seriøst, sier en talsperson for selskapet til NZ Herald.

Datatilsynet i Irland har også blitt oppmerksom på saken, og lar ikke Airbnb slippe så lett unna.

- Datatilsynet er klar over saken. Vi kommer til å be Airbnb om mer informasjon, forteller kommunikasjonssjef Aoife Mullen til CNN.