RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UTE I FRIHET: I juli 2014 kunne familien Iljasov forlate kirkeasylet, da regjeringens engangsløsning for lengeværende barn trådte i kraft. Lille julaften 2014 kom det endelige positive svaret fra UNE (Utlendingsnemnda) om varig opphold for hele familien. Men Sultan (i midten) som er 18 ÅR, må vente lenger på UNEs avgjørelse.
UTE I FRIHET: I juli 2014 kunne familien Iljasov forlate kirkeasylet, da regjeringens engangsløsning for lengeværende barn trådte i kraft. Lille julaften 2014 kom det endelige positive svaret fra UNE (Utlendingsnemnda) om varig opphold for hele familien. Men Sultan (i midten) som er 18 ÅR, må vente lenger på UNEs avgjørelse. Foto: Lisbeth Andresen

Familie på seks kan splittes fordi sønnen har blitt 18 år

Familien Iljasov fra Dagestan satt i kirkeasyl i Lillestrøm i nesten to år. Nå har de fått varig opphold, men storebror Sultan (18) vet ikke om han får bli.

Familiens rådgiver i NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere), advokat Jon Ole Martinsen er glad for avgjørelsen i UNE (Utlendingsnemnda), skriver Romerikes Blad

KIRKEASYL: Her i kjelleren i Lillestrøm kirke var familien i kirkeasyl fra oktober 2012 til juli 2014.

Usikker skjebne

Lille julaften kom beskjeden om at de fikk varig opphold i Norge. Men storebror Sultan må slite med at hans skjebne er usikker ennå en stund. Bare fordi han skjebnesvangert fylte 18 år 3. september 2014, kun måneder før UNEs avgjørelse. Dermed ble han ikke inkludert i seksbarnsfamiliens oppholdstillatelse.

– Dette mener vi er helt feil, og var generelt også blant de merknader vi hadde sist reglene ble endret. Sultan er den som har lengst botid i Norge av barna i familien. Da blir det veldig feil at bare han ikke regnes som en del av familien – som han også bor sammen med, mener Martinsen.

Fordi Sultan er fylt 18 år, regnes han som voksen, og skal vurderes selvstendig og uavhengig av familien. Eller sagt på en annen måte: Hadde UNE jobbet litt fortere med familiens sak, kunne også han vært del av vedtaket.

At det er slik det fungerer bekrefter også nemndleder i UNE, Anne Helgerud, som ga familien for øvrig varig opphold.

Følger prosedyrene

– Sakene behandles fortløpende. Alder på vedtakstidspunkt er avgjørende. Det er ikke uvanlig at slike saker kan falle ned på den ene eller andre siden, som i dette tilfellet. Vi må følge samme prosedyre i alle saker for at alle skal bli behandlet likt.

Når Sultans sak vil være avgjort, kan hun ikke si noe om.

Familien kom til Norge i 2008. I juli samme år fikk de avslag fra UNE på søknaden om asyl og opphold på humanitært grunnlag. I 2009 og 2010, og senere flere ganger i anmodninger om å gjøre om avslag i 2011 og 2012, fikk de igjen sin sak avslått av norske myndigheter. 

28. oktober 2012 går de i kirkeasyl i Lillestrøm, og blir der ved hjelp av frivillige og menighet fram til juli 2014.

(Saken fortsetter under filmen.)


Bakgrunn:

Dukket opp under gudstjeneste

Drømmer om et liv i frihet

– Overser hensynet til barna

Kunne flytte ut av kirken

TUNG TID: I nesten to år var familien i kjelleren i kirken. Far Arsan Iljasov syntes det var tungt.

Venter på svar

NOAS-rådgiver Jon Ole Martinsen mener det er sterke menneskelige hensyn som taler for at Sultan også må få varig opphold.

– Vi er veldig spente på hva UNE bestemmer seg for. Vi ser at deres praksis er veldig varierende, påpeker han.

Far Arsan Iljasov er lettet over varig opphold. Men det tar på han og de andre at den eldste sønnen ikke har fått avgjort sin sak ennå.

– Jeg er så vant til å måtte vente, så dette er som før. Jeg hadde trodd og håpet at livet skulle inn i en ny fase nå. Men så fortsetter det altså, sier Sultan. Han har ett år igjen på Rælingen videregående skole,

Blir det avslag for Sultan, regner familien med mer ventetid – fordi det da ender med en ny anmodning om å gjøre om det opprinnelige vedtaket om at de skulle ut av Norge.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere