RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Familiedrama og barneknask

Sist oppdatert:
Det skal både knaskes barn i «SVK» og svinge opp til familiedrama i «Hemsøboerne» når Riksteatret legger ut på veien til våren.

Riksteatret hadde knallsuksess med barneforestillingen « Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans». Dukketeaterforestillingen over den populære barneboken samlet 30.000 publikummere i fjor.

Følger Dahl-bølgen
Til våren hiver teateret seg på den nye Roald Dahl-bølgen med «SVK», eller «Store Vennlige Kjempe», en familieforestilling bestående av både dukker og vanlige skuespillere. Den høye skuespilleren Stig Werner-Moe spiller kjempen i det vanlige liv som bortfører barnehjemsbarnet Sofie fordi hun ser at han blåser drømmer på barna om natten.

- Samtidig får de den store utfordringen å hindre at monstrene som barneknaskeren ikke kaster seg over strender og pensjonatskoler og eter småunger, opplyser instruktør Catrine Telle. Et stykke helt i Dahls ånd med andre ord.

På grunn av Muldvarpen hadde Riksteatret en god høst etter en noe laber vår i fjor. Teateret går inn i 2006 med fire nye paroler.

- Mangfoldig og inspirerende, modig og inkluderende, ramser teatersjef Ellen Horn opp.

Ibsens kjærlighet
Selvfølgelig vil Riksteatret feire Ibsen med brask og bram i det kommende Ibsen-året. Det gjør de med Øyvind Jørgensens danseforestilling «Peer Gynt Nr. 371» og et nytt skrevet stykke av Niels Fredrik Dahl, «Henrik og Emilie».

Stykket tar utgangspunkt i kjærlighetshistorien mellom den eldre Ibsen og 17 år gamle Emilie Bardach.

- Stykket begynner der biografene slutter, sier Niels Fredrik Dahl, som sier han har forsøkt å komme bak masken på ikonet.

Henrik Ibsen spilles av Per Jansen, mens unge Kaia Varjord er Emilie. Forestillingen er et samarbeid med Nationaltheatret, som blir Riksteatrets store samarbeidspartner neste år.

Haagensli som gardskjerring
Riksteatret har også tatt opp samarbeidet med svenskene på mer enn et vis. Svenskenes store og prisbelønte instruktør, Leif Stinnerbom, kommer til Norge for å iscenesette blant andre Brit Elisabeth Haagensli i August Strindberg «Hemsøboerne»

- Dette er stykket som Strindberg skrev for å vinne tilbake folkets tillit etter at han hadde gjort seg upopulær. Det var ment som et folkelig lystspill, men siden det er Strindberg ender det hele i gresk tragedie, ler han.

Brit Elisabeth Haagensli har hovedrollen som Madam Flod, en gardskjerring som forsøker å få sønnen Hallvard Holmen til å fatte at han må gjøre et slag for arven.

- Det fins mange av Madam Flod, hun er en dame som bærer på en stor bør, sier Haagensli.

Sterk psykose
Sist, men ikke minst sender Riksteatret den svenske monologen «Psykos 4:48» av Sarah Kane og med «Vinterkyss»s svenske hovedrolleinnehaver og Amanda-vinner Annika Hallin.

- Forestillingen handler om å streve mot og leve når man er så voldsomt deprimert. Kane regnes som en av de største unge, dramatikere i vår tid. Hun skrev om det hun kjente best, og tok sitt eget liv før hun fylte 30.

Forestillingen vil etterfølges av samtaler med publikum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere