Gå til sidens hovedinnhold

Familien til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen: - Tomheten og sorgen over tapet av henne føler vi er nesten ikke til å bære

Familien takker for støtten fra familie, venner, naboer og skole.

17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen fra Eidsmarka i Bærum ble funnet drept lørdag. Hennes stebror Philip Manshaus er siktet for drapet, og han er også terrorsiktet for angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum. Tragedien har rystet familien, og nå har morens bistandsadvokat Elisabeth Hagen sendt ut en uttalelse på vegne av familien.

Les også

Lippestad advarer: - Det trigger denne typen mennesker

- Johanne var en elsket datter. Klok, reflektert, nysgjerrig på livet og samfunnet. En jente med mange fremtidsplaner. Omsorgsfull, kjærlig og hjemmekjær. En flott 17-åring på full fart fram i livet. Tomheten og sorgen over tapet av henne som vi føler er nesten ikke til å bære.

- Johanne er fratatt sin fremtid og tanken på alt hun ikke får oppleve gir oss en sorg som ikke er til å bære. Vi er takknemlige for den omtanke, støtte og omsorg vi har fått fra venner og familie, fra naboer, skole og medelever, sier familien videre i uttalelsen.

Ble drept før moskéangrepet i Bærum

Politiet offentliggjorde 17-åringens navn mandag ettermiddag, og bekreftet også at hun ble drept før angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum. De ville derimot ikke informere om hvordan drapet hadde skjedd, eller om man kunne knytte hendelsene sammen.

Les også

Navnet frigjort på den drepte 17-åringen

Allerede søndag kveld gikk politiet ut og bekreftet at den drepte var den siktedes stesøster.

- Vi kunne ikke gå ut med dette tidligere fordi vi måtte være sikker på at vi hadde riktig identitet på avdøde, og få varslet nærmeste familie og pårørende. Men vi gikk ut søndag og bekreftet at det var stesøsteren som ble funnet drept i går, sa leder for seksjon for Felles etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt Grete Lien Metlid til Nettavisen.

- Dypt preget

Tirsdag formiddag var flere elever samlet på Sandvika videregående skole for å minnes Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Les også: Rektor: - Ungdommene er dypt preget

Rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve froteller at drapet på 17-åringen preger alle:

- Først og fremst er folk preget. De ungdommene som kommer hit er preget, dypt preget. De er triste og viser det, sier Jerve til Nettavisen.

Flere har tatt imot tilbudet om samtaler med fagfolk.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen skulle ha begynt i 2. klasse.

- Det var mange her som hadde lært henne å kjenne, ikke minst innen det programområdet hun gikk, medier og kommunikasjon, sier Jerve og sier hennes tanker nå først og fremst går til familien.

«Takk for at vi fikk lære deg å kjenne», står det i kondolanseprotokollen som er lagt fram på skolen ved siden et bilde av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Kondolanseprotokollen vil ligge framme for de som ønsker å skrive en siste hilsen.

Uvisst drapstidspunkt

Politiet vet fortsatt ikke når 17-åringen ble drept, men de avventer fortsatt tidfesting fra de rettsmedisinsk sakkyndige, opplyser politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB.

Motivet for drapet er heller ikke kjent enda.

- Det er en sentral del av vår etterforskning, men det er ennå ikke klarlagt, opplyser Kraby.

Den draps- og terrorsiktede Philip Manshaus har foreløpig ikke ønsket å forklare seg for politiet. Han har også begjært seg løslatt. 21-åringen er varetektsfengslet i fire uker, hvorav to av dem er i full isolasjon. Han vil i samtlige uker være underlagt brev-, besøks- og medieforbud. Det er foreløpig uvisst om Manshaus vil anke fengslingen.

Manshaus var tydelig forslått, og hadde blåmerker og sår i hele ansiktet og på halsen. Dette stammer fra baskettaket han havnet i da han tok seg inn i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum, og avfyrte flere skudd.

Hadde flere våpen

Mandag bekreftet politiet at 21-åringen hadde flere våpen på seg under angrepet på moskeen lørdag.

- Det var flere våpen, og det var jaktvåpen, og vi antar at noen av disse våpnene var oppbevart lovlig uten at han nødvendigvis hadde tilgang til dem, sa Kraby til NTB.

Dermed ble han mandag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker, blant annet på grunn av gjentakelsesfare.

Les også: Derfor identifiserer Nettavisen drapssiktede Manshaus

NRK: Var medlem i skyteklubb

Etter det NRK erfarer skal Philip Manshaus ha stått oppført som medlem av en skyteklubb i Oslo-området siden våren 2018.

- Tilhørighet til pistolklubb er viktig informasjon i en sak av denne typen. Utover dette blir det vanskelig å kommentere disse opplysningene, opplyste Kraby til NRK.

Ledelsen på skytebanen der klubben har treningene sine, opplyser til NRK at de er kjent med saken, men at de har blitt bedt om å ikke uttale seg. Heller ikke andre personer i klubben ønsker å kommentere opplysningene overfor kanalen. De henviser til politiet.

Sakkyndig vurdering

Politiet har ønsket å gjøre en sakkyndig vurdering av Manshaus for å få klarhet i tilregneligheten hans, men 21-åringen har så langt avvist å delta i en slik vurdering. Politiet vil foreta en slik observasjon uavhengig av samtykke, men kommenterer foreløpig ikke et eventuelt tidspunkt for en slik vurdering.

Les også

Politiet: - Alt tyder på at han var en ensom ulv

Hans forsvarer, advokat Unni Fries, har så langt ikke ønsket å kommentere hvordan 21-åringen stiller seg til en slik vurdering.

Kommentarer til denne saken