Familien: Vi veksler mellom håp og fortvilelse

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) holdes fanget av IS. - Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse, sier familien i en uttalelse.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) holdes fanget av IS. - Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse, sier familien i en uttalelse. Foto: Dabiq (AP / NTB scanpix)

Familien til nordmannen som er tatt til fange av IS, sier de ikke har mulighet til å framskaffe det enorme beløpet gisseltakerne krever.

10.09.15 12:25

«Vår sønn og min bror er kidnappet og har blitt holdt som gissel i Syria siden januar . Vi har i denne vanskelige tiden vekslet mellom håp om en løsning og dyp fortvilelse. Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse», sier familiemedlemmene i en felles uttalelse som torsdag ble videreformidlet av Utenriksdepartementet.

«Selv har vi ingen mulighet til å fremskaffe det enorme beløpet som gisseltakerne krever. Vi kan kun appellere til gisseltakerne om å sette vår sønn og bror fri», sier familien.


Har ikke råd til løsepenger

Da bortføringen ble kjent onsdag, uttalte statsminister Erna Solberg (H) at det ikke ville bli utbetalt løsepenger for Grimsgaard-Ofstad.

Trolig har gisseltakerne krevd flere titalls millioner for å frigi ham. Terrorekspert Kjetil Stormark sier til Nettavisen at utgangkravet til IS i forhandlinger om vestlige gisler gjerne ligger på 10 millioner dollar.


- En maktdemonstrasjon

Stormark sier også at gisselsituasjonen, nå når den er offentlig kjent, handler om mer enn penger.

- Dette er en maktdemonstrasjon fra IS sin side mer enn en økonomisk avertering. IS har ikke utelukkende økonomiske motiver i slike gisselsituasjoner. Det er også en viktig politisk og propagandamessig side, der de ønsker å utsette vestlige stater for den ydmykelsen det er å ikke kunne ta vare på egne statsborgere, sier Stormark.


- Vanskelig tid

I januar skrev Grimsgaard-Ofstad selv på Facebook at han hadde kommet seg inn i Idlib i Syria, og at han planla å reise videre til Hama.

Foreldrene og søsteren ønsker ikke kontakt med pressen.

«Dette er en svært vanskelig tid for oss, og vi ønsker ikke kontakt med mediene i den kommende perioden. Vi ber om at dette respekteres», uttaler de. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.