Gå til sidens hovedinnhold

«Fange X» knyttes til Dubai-attentat

Den mystiske fangen fikk Israel til å innføre tidenes strengeste pressesensur.

Denne uken avslørte den australske TV-kanalen ABC at en anonym fange i Israel, kjent som «Fange X», egentlig er den australske statsborgeren Ben Zygier (34).

Zygier ble funnet død i et høyrisikofengsel utenfor Tel Aviv i desember 2010. Han skal ha begått selvmord på enecellen, hvor han var totalt isolert fra omverden. Da israelske medier omtalte dødsfallet, innførte israelske myndigheter den strengeste pressesensuren som noensinne er innført i landet.

Fortsatt er det uklart hvorfor Zygier sonet på enecelle i et høyrisikofengsel, men ABC hevder han jobbet for den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Attentat i Dubai
Nå knyttes han opp mot et attentat på en Hamas-leder i Dubai i 2010, skriver The New York Times.

Den kuwaitiske avisen Al Jarida skriver at Zygier var én av de 26 mistenkte i attentatet mot Hamas-leder Mahmoud al-Mabhoud, som ble dopet ned og drept ved kveling på et luksushotell i Dubai. Attentatet har vært en svært pinlig affære for det israelske Mossad, ettersom det ble kjent at de mistenkte agentene brukte falske, utenlandske pass fra Europa og Australia.

Den kuwaitiske opposisjonsavisen Al Jarida skriver at Zygier forsynte politimyndighetene i Dubai med «navn og presise detaljer» i bytte mot beskyttelse. Men Israel skal ha kidnappet ham fra et skjulested og fengslet ham for anklager om forræderi, skriver avisen. Bortføringen skjedde angivelig en måned etter attentatet som fant sted 19. januar, 2010.

Passforfalskning
Attentatet, som Israel aldri har vedkjent seg, førte til en diplomatisk skandale med sanksjoner mot Israel.

Australske medier skriver at Zygier ble etterforsket av australsk etterretning for passforfalskning. Han ble angivelig pågrepet av israelske myndigheter kort tid før han skulle avsløre hemmeligheter rundt passene overfor australske myndigheter eller presse.

- Han kan ha vært i ferd med å avsløre det hele, men fikk aldri muligheten, sier en ikke-navngitt australsk offisiell tjenestemann som har kjennskap til saken.

Australske myndigheter ble informert om pågripelsen av Zygier allerede i februar 2010, men det er først nå at saken har blitt offisielt kjent.

Reiser til Iran og Syria
Zygier flyttet til Israel i 2000, hvor han angivelig ble rekruttert av Mossad. Zygier skal ha utnyttet en australsk lov som gjør det mulig for borgere å endre navnet sitt én gang i året. Han skal ha fått utstedt ytterligere tre pass under navnene Ben Alon, Ben Allen og Benjamin Burrows, skriver The Times.

Australske registre viser at Zygier brukte passene på reiser til Iran og Syria, samt andre land. I tillegg hadde han søkt om arbeidsvisum i Italia.

Teorien er at han på oppdrag fra Mossad skulle etablere et selskap i Italia som solgte elektrisk utstyr til Iran. Etterretningskilder mener Zygier kan ha brukt selskapets forsendelser til å sende med utstyr som var nødvendig i Mossads operasjoner i Iran.

- La oss si at du ville plassere en bombe i en bil. Hvordan vil du da få sendt det eksplosive materialet inn i landet? Eller la oss si du ville avlytte noe, finnes det da noen bedre måte enn å sende apparater som allerede er utstyrt med avlyttingsutstyr? sier en vestlig offisiell kilde, skriver The Times.

Med utenlandske pass kunne Zygier operere uten å vekke mistanke, ifølge en israelsk analytiker.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken