*Nettavisen* Nyheter.

Fanger sol som aldri før

Foto: NASA (NASA)

Stadig flere bruker solvarme til å varme opp boligen.

Et solvarmeanlegg er ikke nok til å varme opp en bolig et helt år, men vil normalt kunne dekke opp til 60 prosent av det årlige energiforbruket til varmt vann. Dette holder også til å dekke behovet for varmt vann i sommerhalvåret fra april til oktober.

10.000 kr. i støtte
En solfanger benyttes normalt i kombinasjon med en annen varmekilde som en biokjele eller en varmepumpe når sola ikke gir nok energi.

Ikke nok med at det både er miljøvennlig og billig – Enova har en støtteordning som gir 20 prosent støtte ved kjøp av solfangere begrenset oppad til 10.000 kroner.

- Solfangeranlegg blir stadig mer økonomisk lønnsomt, spesielt etter at støtteordningen kom. Likevel er det verdt å merke seg at det er stor variasjon i lønnsomhet og flere faktorer man må ta hensyn til, som for eksempel hvor du bor i landet, hvilket anlegg du kjøper, om solfangere kan erstatte en del av takplatene osv. En tommefingerregel er at et solfangeranlegg kan tjenes inn på mellom 10 og 15 år, men en kan også tjene det inn på 5-10 år, sier energirådgiver Trond Paasche i «Enova Svarer».

Barnefamilier
Som navnet røper samler en solfanger varmen fra solstrålene, som deretter varmer opp væsken i et solvarmeanlegg i et enkelt og lukket kretsløp.

En eller flere utendørs solfangere kobles til varmtvannsbeholderen i huset, og vannet pumpes fra taket eller veggen på huset i rør inn i varmtvannsbeholderen. Dette varme vannet kan brukes til både radiatorvarme og varmt vann.

Ifølge Enova er solfangere best egnet for de som har et høyt varmtvannsforbruk, og et totalt årlig energiforbruk på over 20.000 kWh.

- For eksempel vil en familie med flere barn ha et mye høyere varmtvannsforbruk enn et eldre ektepar, forklarer Paasche. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.