*Nettavisen* Nyheter.

Fanget «monsterkrabbe»

Foto: (Malin Edvardsen)

- Ei krabbeklo utenom det vanlige.

25.10.11 12:39

Havforskningsintstituttets Gro I. van der Meeren er imponert over størrelsen på både krabben og utveksten som det ble tatt bilde av.

- Dette var et av de virkelig velutviklede eksemplene jeg har sett på klospisser utviklet fra et kutt gjennom kloa, skriver hun til Lofotposten, etter å ha fått oversendt bildet tatt av krabbefisker Malin Edvardsen.

Studenten bor til daglig i Trondheim, men er hjemme på ferie og var ute med faren Egil og Jesper Brodersen da de i helgen fikk den litt uvanlige fangsten like utenfor Skrova fyr.

Van der Meeren forklarer at det nok var en betydelig skade krabben en gang fikk på undersiden av den da normale kloen. Hun er ganske sikker på at det er noen år siden skaden skjedde og at krabben har fortsatt å utvikle utvekstene gjennom flere skallskifter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hun tror ikke utveksten har hemmet krabben.

- Når utvekstene står slik, på undersiden, så kan de faktisk ha vært en fordel, for krabbene måler hverandres styrke ut fra kloareal og -volum. Denne kloa har jo blitt svært stor, forklarer hun. Alle de store krepsdyrene har en velutviklet evne til å gjenoppbygge tapte bein, klør og til om med antenner. Det er fordi de har et forsvarsmekanisme som går ut på å selv slippe av seg klør og føtter om de blir holdt fast, er skadet eller har et svært høyt stressnivå.

- Slike utvekster som på bildet er altså forårsaket av en betydelig skade under kloa, men av en eller annen årsak har ikke krabben kastet den skadde kloa av seg, og gjenoppbyggingen av «ny klo» har skjedd direkte i såret, forklarer Van der Meeren.

Les flere nyheter fra Lofotposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag