Fanget på kontoret i 44 timer

Tre av de Statoil-ansatte som var i livsfare da terrorister angrep Statoils anlegg In Aménas 16. januar møtte torsdag pressen i Bergen og fortalte om sine dramatiske opplevelser. Mange av deres kolleger ble drept under terrorangrepet. Fra venstre, Bjarne Våge, Sandnes, Thure Ingebrigtsen, Bergen og Kolbjørn Kirkebø, Bergen

Tre av de Statoil-ansatte som var i livsfare da terrorister angrep Statoils anlegg In Aménas 16. januar møtte torsdag pressen i Bergen og fortalte om sine dramatiske opplevelser. Mange av deres kolleger ble drept under terrorangrepet. Fra venstre, Bjarne Våge, Sandnes, Thure Ingebrigtsen, Bergen og Kolbjørn Kirkebø, Bergen Foto: Hommedal, Marit (NTB scanpix)

Thure Ingebrigtsen (57) og flere kolleger satt fanget inne på et lite kontor mens terroristene jaktet på dem utenfor.

14.03.13 19:18

Fra gisselangrepet startet onsdag 16. januar til natt til fredag satt Thure Ingebrigtsen (57) og flere kolleger fanget inne på et lite kontor mens terroristene jaktet på dem utenfor.

Marerittet for Ingebrigtsen, som arbeider som prosessingeniør i Statoil og bor i Bergen, startet før klokken 6 på morgenen.

Strømmen går, og de hører voldsom skyting. Han og de andre som er på kontoret går ut i en døråpning, og der kan de se folk med gevær som peker på noe som ligger på bakken et stykke unna.

Senere har Ingebrigtsen funnet ut at det var de fire nordmennene Bjarne Våge, Hans M. Bjone, Tore Bech og Thomas Snekkevik som lå der og ble truet.

Barrikaderer døren
– Vi stormer inn igjen og barrikaderer oss på et lite kontor på ca. 4 ganger 2 meter. Vi låser døra og setter arkivskap og andre ting foran, forteller Ingebrigtsen.

De får kontakt med beredskapskontoret på anlegget og får vite at det er tatt elleve gisler og at gisseltakerne krever fanger løslatt.

– Da går det opp for oss at dette er alvor, for vi vet at algeriske myndigheter aldri vil gå med på å løslate fanger, sier Ingebrigtsen.

De får kontakt med Statoils beredskapsavdeling i Stavanger, og får beskjed om å holde seg rolig på kontoret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Terroristene kommer
Ved 6.30-tiden kommer to menn trampende inn i korridoren der kontoret ligger. De roper «kom ut» og prøver å få opp dørene som er låst. Men de gir seg etter få minutter. Ingebrigtsen og de andre ligger musestille på kontoret og blir ikke oppdaget. Ved 9-tiden hører de helikoptre, men får fortsatt råd om å holde seg i ro.

De holder ut gjennom dagen, og prøver å få sove natt til torsdag

– Vi sover ikke mye, og klokken 7 torsdag morgen står vi opp. Vi hører fortsatt skyting. Vi har diskutert om vi skal prøve å rømme, og vi våger oss ut av kontoret. Det er stille i bygningen. Vi undersøker de andre kontorene, og finner flere som har gjemt seg, forteller Ingebrigtsen.

Ville sprenge døren
De våger seg også ut av bygningen, og finner to kolleger som er skadd. De tar dem med tilbake, og forbinder dem med det de kan finne. Da hører de at terroristene kommer tilbake.

– Vi løper inn igjen og barrikaderer oss i kontoret. De to skadde kunne vi ikke få med oss. Vi hørte at to terrorister kom stormende inn og ropte til de to som lå på gulvet og spurte hvem som hadde hjulpet dem og hvor vi var.

De fikk ikke noe svar, men de fortsatte å skrike forferdelig på arabisk og skyte i korridoren. Så gikk de fra dør til dør og skjøt dørene åpne. De skjøt mot vår dør også, men vi hadde barrikadert den så den gikk ikke opp. Den mest aggressive av terroristene tok fart og kastet seg mot døren, men den holdt. Han prøvde igjen, og jeg ventet bare på at døren skulle gå opp. Men så ropte den andre at de måtte gå. Det reddet oss. Hadde de kommet inn på kontoret, hadde det vært vårt siste sekund, sier Ingebrigtsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Marit Hommedal

Flyktet ut i ørkenen
Da terroristene hadde gått, bestemte Ingebrigtsen og de andre at de skulle prøve å rømme klokken 5 dagen etter. Men de fikk ikke sove noe særlig, og ved 1 – 2 tiden på natten bestemte de seg for å starte flukten.

De var åtte stykker som gikk, og de så ingenting til terroristene. De klarte å komme seg over gjerdet og gikk ut i ørkenen. Her ble de hele dagen uten å vite hvor de var. På ettermiddagen fant de et kjennemerke og sent på kvelden kom de til en vei og ble plukket opp av en landcruiser. Klokken 22.30 fredag kveld fikk Thure Ingebrigtsen ringt hjem og fortalt at han var i live, mer enn to og et halvt døgn etter at gisseldramaet startet.

De to mennene som lå i korridoren ble tatt med av gisseltakerne, og senere ble de drept.

– Det har plaget meg at vi ikke kunne gjøre mer for de to. Men i det daglige går det bra nå, sier Ingebrigtsen. Sammen med andre ansatte fra In Aménas jobber han nå fra et kontor i London. På spørsmål om han vil tilbake til Algerie, svarer han at det er for tidlig å si. (©NTB)

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.