Se video av den sjeldne skapningen i vinduet øverst!

Det var lørdag Lasse Hanssen fra Trondheim klarte det han har prøvd på i fem år. Sammen med kompisene Espen Ryum, Magnus Vassli og Gaute Hæreid, har han nemlig drømt om å få den meget sjeldne fiskearten svartskate på kroken.

- Det var en av grunnene til at vi fikk interesse for artsfiske, men dette var den aller første rent målrettede svartskate-turen. Vi har prøvd før, men det har vært generelt fiske etter skate, forteller han til Nettavisen.

Men da han i helgen fikk halt den 18,5 kilo tunge skaten om bord i båten i Trondheimsfjorden, gikk det ikke helt opp for ham at han trolig nå er kun én av 18 som har fanget akkurat denne arten på fiskestang.

Det var Adressa som først omtalte saken.

Les også: - Kommer du over en slik, drep den umiddelbart!

- Blytungt

- Vi startet å fiske på 400 meters dyp med forholdsvis store kroker egnet for sei. Deretter slapp vi ut snøret til bunn og smurte oss med tålmodighet. Så sjekket vi agnet hver time, og fikk enkelte ganger kontakt med fisk som ikke satt, før vi etter tre-fire timer plutselig hørte at det gikk én meter med snøret ut av snella, forteller Hanssen.

Artsfiskeren og kompisen Gaute, som sammen med Hanssen var de to eneste på fisketuren, ga deretter fisken litt tid for å spise agnfisken, før de slo til.

- Når jeg først satte tilslaget, var det blytungt. Det kjentes ut som man satt fast i bunnen. Etter et minutts tid la jeg veldig hardt press på fisken, og til slutt fikk jeg løftet den fra bunn. Da tok det cirka 20 minutter før vi fikk den opp, forklarer han.

Det som gjør svartskaten såpass spesiell, er at den nærmest ikke er forsket på. Det fordi det er så få som har fanget fiskearten.

- I tillegg er det tøft for oss trøndere at den er oppkalt etter Trondheim, forklarer Hanssen, med klar henvisning til det latinske navnet, Dipturus nidarosiensis.

Ifølge SNL fanget nemlig den norske zoologen Vilhelm Storm mange individer i Trondheimsfjorden, før han oppkalte den etter Nidaros i 1881. Utbredelsen er ellers dårlig kjent utenom i det nordlige Atlanterhavet.

Les også: Derfor takler jegere og fiskere korona bedre enn andre

- Ultimate opplevelsen

Og da Hanssen og kompisen hadde starte å hale skaten opp, gikk ting rimelig fort.

- Vi hadde jo 20 minutter på å planlegge hvordan vi skulle gjøre det; Gaute skulle sikre fisken, og så var vi sammen om å løfte den. Da gikk det slag i slag, da vi ville at fisken skulle være kortest mulig tid i båten. Vi rakk å kikke på hverandre ett sekund i ekstase, før vi fortsatte jobben sier trønderen.

Men etter svartskaten var målt, veid og sluppet ut i sjøen igjen, skjønte de to fiskekameratene hva de akkurat hadde oppdaget.

- Det er den ultimate opplevelsen for en artsfisker. Det er den heftigste fisken man kan oppleve på kroken, og absolutt det største jeg har opplevd som sportsfisker. Mest sannsynligvis kommer jeg heller ikke til å overgå det, da man ikke bør fiske målrettet etter denne arten, sier Hanssen.

Artsfiskeren vil nemlig ikke røpe hvor han fikk svartskaten av samme årsak. Den internasjonale vurderingen fra 2015 er nemlig at arten er nær truet.

- Vi prøver ikke å si så mye mer, da det er en fordel å holde lokasjonen hemmelig. Det er en veldig saktevoksende art som man ikke vet hvor mange det er igjen av. Vi kan ikke ha noe av at det hvalfartes dit, sier Hanssen.

Da sportsfiskeren Sverre Magnus Selbach fikk en 38 kilo tung svartskate i 2017, og det som skal ha vært den sjuende registrering på stang, fortalte han at arten er en mytisk og svært sjelden fisk.

- Vi vet mer om overflaten på Mars enn vi vet om arten svartskate. Det sier litt om hvor sjelden den er, sa han til NRK.

Les også: Fanget kjempehai i Trøndelag