RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant 100 muslinger i Nordbytjernet

NY OPPLEVELSE: Anna Malen Brooks og Tilde Johansen Borgeteien ga seg ikke før de hadde tatt 100 muslinger opp av Nordbytjernet.
NY OPPLEVELSE: Anna Malen Brooks og Tilde Johansen Borgeteien ga seg ikke før de hadde tatt 100 muslinger opp av Nordbytjernet. Foto: Privat
Anna Malen og Tilde trodde de tro på steiner under bading. Sannheten var at tjernet er fullt av muslinger.

(RB.NO): Nordbytjernet ved Jessheim er en av Romerikes mest populære badeplasser. De siste dagene har det vært «sild i tønne», både i vannet og på de flotte friområdene.

Trodde det var en stein
Late feriedager byr sjelden på de helt store overraskelsene, men for 11-åringene Tilde Johansen Borgeteien og Anna Malen Brooks ble onsdagen en spesiell dag:

– Under bading i tjernet tro jeg på noe jeg først tenkte måtte være en liten stein. Jeg liker å dykke, men i dette tilfellet brukte jeg foten for å kjenne nærmere etter. Da forsto jeg at det måtte ligge en musling på den litt gjørmete bunnen av tjernet, forteller Tilde til Romerikets Blad.

Det gikk ikke mange minuttene før venninnen Anna Malen gode samme oppdagelse, omkring 50 meter fra land.

– Vi forsto straks at det måtte ligge mange muslinger i tjernet. I løpet av en times tid hadde vi funnet 100 stykker, beretter Anna Malen.

Lagres i kjøleskapet
Hele «samlingen» er foreløpig anbrakt i familien Brooks kjøleskap på Nordbymoen.

– Kanskje vi skal åpne et par og smake litt på innholdet, vi har ikke helt bestemt oss.

Jentene visste ikke så mye om muslinger fra før, men nå har de lest seg opp ved å studere diverse oppslagsverk.

Anna Malen gleder seg til å reise til Sørlandet til uka.

– På Sjøsanden ved Mandal er det blåskjell å finne, det er også spennende, synes hun.

Romerike i særstilling
En som kan mye om muslinger er forsker Kjell Sandaas på Nesodden. Han betrakter Romerike som ett av de beste områdene for ferskvannsmuslinger i hele landet.

– Ferskvannsmuslinger finnes i samtlige 19 fylker i Norge, men Akershus og ikke minst Romerike skiller seg ut fordi man her finner alle de fire store artene, svanemusling, andemusling, elvemusling og flat dammusling. 

Svanemusling er kun registrert i Hersjøen og Transjøen i Ullensaker. For å finne nærmeste bestand av denne, må en helt til sørlige deler av Sverige.

– Jentene har funnet andemusling, og de er ikke så sjeldne på våre kanter. Jeg vil oppfordre til å la muslingene få leve videre i Nordbytjernet, sier han.

Ønsker tilbakemeldinger
Sandaas driver utstrakt forskning og registrering.

– Vi får stadig en og annen overraskende melding, og det er hyggelig at folk viser interesse på dette måten. Muslingene er viktig for det biologiske mangfoldet, uttaler han.

Les flere saker fra Romerikets Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere