*Nettavisen* Nyheter.

Fant 9000 år gammel storby

GRAVER UT: Bare noen centimeter under overflaten, lå den flere tusen år gamle byen.

GRAVER UT: Bare noen centimeter under overflaten, lå den flere tusen år gamle byen. Foto: (Israel Antiquities Authority)

Forskere har funnet restene av en by som er flere tusen år eldre en pyramidene.

Forskere kaller funnet «The Big Bang» innen forskning på Neolittisk tid - altså den perioden i slutten av steinalderen, der menneske gikk fra å være jegere og samlere til å dyrke jorda og drive hushold. I Norge skjedde det fra 4000 f.Kr, men rundt Middelhavet var de tidligere ute. Denne byen er 9000 år gammel.

- Dette forandrer hvordan vi så på denne tiden. Noen internasjonale forskere har allerede begynt å innse at byens eksistens gjør at de må revurdere sitt arbeid, sier Jacob Vardi til The Times of Israel. Han er meddirektør for utgravningen ved Motza i Israel på vegne av Israel Antiquities Authority.

I byen har det bodd 2000 til 3000 mennesker. I datidens målestokk var det for en metropol å regne. Forskere trodde tidligere at det ikke hadde eksistert så store ansamlinger av mennesker i Israel på dette stadiets i menneskets historie. Utgravningene vitner om at innbyggerne har hatt ulike økonomiske ressurser. De drev husdyrhold i større skala, lagde utsmykninger og handlet med mennesker i dagens Jordan og Tyrkia.

Klikk på bildet for å forstørre.

GAMMEL BY: Israelske arkeologer graver ut en by som er flere tusen år eldre enn pyramidene i Egypt. Foto: (Israel Antiquities Authority)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.