*Nettavisen* Nyheter.

Fant antistoffer hos færre enn 1 av 50 i Oslo - nå ber FHI om spyttprøver

KARTLEGGER SMITTE: En mann i Bogota blir testet for covid-19 med en såkalt CPR-test. Undersøkelser av antistoffer i Norge tyder foreløpig på at svært, færre enn 1 av 50, har hatt infeksjonen.

KARTLEGGER SMITTE: En mann i Bogota blir testet for covid-19 med en såkalt CPR-test. Undersøkelser av antistoffer i Norge tyder foreløpig på at svært, færre enn 1 av 50, har hatt infeksjonen. Foto: Juan Barreto (AFP)

- Blodprøver bekrefter at det trolig er svært få som hittil har hatt infeksjonen, sier FHI. Nå ber de om spyttprøver fra testpersoner.

15.05.20 10:39

Blodprøver fra en gruppe med 480 personer i Oslo-området bekrefter at det er under 2 prosent, færre enn 1 av 50, som har antistoff mot koronaviruset i blodet. Dette tyder på at bare en liten del av befolkningen har vært smittet med koronaviruset, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding fredag.

Nyhetsstudio: Nettavisen følger koronapandemien

Undersøkelsene om antistoffer skal gi informasjon om hvor mange som har vært smittet i Norge. Finner man antistoffer i blodet er det tegn på gjennomgått infeksjon, mens en PCR-test viser om du har viruset i kroppen eller nylig har hatt det. (PCR-test blir tatt med en vattpinne i nesa eller svelget).

Klikk på bildet for å forstørre. FÆRRE NYE TILFELLER: Utviklingen i nye påviste smittetilfeller per dag har vist en klar nedgang siden slutten av mars.

FÆRRE NYE TILFELLER: Utviklingen i nye påviste smittetilfeller per dag (graf) har vist en klar nedgang siden slutten av mars. Foto: (Nettavisen/NIAID)

Antistoff-undersøkelsen FHI refererer til ble tatt i dagene 6. til 8. mai med deltakere fra Oslo-området.

- Resultatene bekrefter at det trolig er svært få som hittil har hatt infeksjon, sier prosjektleder Per Magnus i Folkehelseinstituttet.

Les også: Wuhan hevder å ha testet 3 millioner innbyggere

Klikk på bildet for å forstørre. Testtelt for covid-19 på Aker sykehus søndag 15. mars 2020.

ULIKE TESTER: PCR-test (som her på legevakta på Aker sykehus) blir tatt med vattpinne i nesa eller svelget. Den viser om du har viruset i kroppen eller nylig har hatt det. En blodprøve kan avdekke om du har antistoffer i blodet og har hatt covid-19-infeksjon. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Vil sjekke spyttprøver

Folkehelseinstituttet vil nå sette i gang flere undersøkelser for å holde oversikt over koronaviruset. Testpersoner vil bli bedt om å sende inn spyttprøve, melder NTB.

Magnus sier de håper å komme i gang med de nye forsøkene i løpet av kort tid. Spyttprøven vil kunne vise om personen har viruset i kroppen, på samme måte som man gjør når det tas prøve med en pensel i nese og svelg.

- Fra Folkehelseinstituttet vil vi sende en liten pakke til et tilfeldig utvalg. Den inneholder et rør man kan spytte i og sende tilbake igjen, sier Magnus til NTB.

Les også: Så fort kan koronaviruset spre seg på en restaurant


De siste koronatallene

  • Per torsdag var det meldt om 232 dødsfall til Folkehelseinstituttet (FHI), som oppdaterer sine tall én gang i døgnet. Det er tre mer enn onsdag. Gjennomsnittsalderen på disse er 82 år. 54 prosent av de døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.
  • 8197 personer har fått påvist smitte av koronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) torsdag. Siste døgn er det påvist 22 nye smittetilfeller.
  • Gjennomsnittsalderen til dem som var registrert smittet, er 46 år. 50 prosent av de smittede er kvinner.
  • Smittetallet, som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, var 8. mai oppgitt å være 0,49 (for perioden 20. april til 8. mai). Dette er det foreløpig siste oppdaterte tallet, da det jobbes med en ny modell.
  • I alt 61 koronapasienter var innlagt på sykehus torsdag, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Dette er samme antall som onsdag.
  • Pasientene fordeler seg slik på de fire helseregionene: Helse sør-øst (40), Helse vest (8), Helse Midt-Norge (9) og Helse nord (4).
  • 13 pasienter fikk respiratorbehandling torsdag, to færre enn onsdag.
  • Gjennomsnittsalderen på alle de 218 som har vært innlagt på intensivenhet, er 62 år, og 74 prosent er menn. Det er registrert 37 dødsfall ved intensivenhetene.
  • 212.655 personer var fram til midnatt onsdag testet for koronavirus.
  • Per fredag morgen er 369 sykehusansatte i karantene på grunn av koronaviruset, ifølge VG.

(Kilder: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.