Ole Solnørdal Eide var nylig innom legekontoret i Gaupne i Sogn. Mens han ventet ble han sjokkert over hva han fant på venterommet.

«Skal du ta vaksinen fordi alle andre tar den?, står det å lese i en brosjyre fra foreningen Fritt Vaksinevalg. Ifølge deres egen nettside består foreningen av «En gruppe leger, sykepleiere og annet helsepersonell som har gått sammen om å etablere en plattform der vi ønsker å nyansere vaksinedebatten».

Les også: Disse FHI-tallene tar av på sosiale medier – hvem ble innlagt siste uke?

I brosjyren som Eide fant på venterommet står det også at koronavaksinen er «eksperimentell». Disse og flere argumenter i brosjyren som han fant fikk Eide til å reagere. Det var Sogn Avis som omtalte saken først.

Forbannet

Helsesjef og kommuneoverlege i Luster, Knut Cotta Schønberg, har også uttrykt sin vrede over materialet som lå på legekontoret i Gaupne.

- Det er et tillitsbrudd å drive med propaganda og falsk informasjon ut til befolkningen gjennom et offentlig organ som et legekontor er, sier han til NRK.

Eide, på sin side, var såpass forbannet etter opplevelsen at han gikk inn på Google for å gi legekontoret en sterk skjennepreken i form av en krass tilbakemelding. Han trodde først at legekontoret hadde satt ut brosjyren, men det viste seg å ikke være tilfelle. NRK opplyser at brosjyrene var borte innen et døgn senere.

NRK har ikke lyktes å få tak i foreningen, men til Sogn Avis har Fritt Vaksinevalg skrevet følgende i en e-post etter å ha understreket at de som kommer med kritikk, ikke klarer å være konkrete.

- Det er kanskje fordi alt det vi fremmer er fakta. All statistikk vi viser til er hentet fra offisiell helsestatistikk og de referansene vi bruker er fra offentlige uttalelser, skriver de til lokalavisen.

FHI med oppfordring

Helsemyndighetene har i flere måneder bedt nordmenn om å vaksinere seg mot koronaviruset. Ifølge de siste tallene fra FHI har 78,3 prosent av befolkningen fått første dose, mens 70,1 prosent av befolkningen er fullvaksinerte. For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 91,5 og 87,3 prosent.

Nylig gikk FHI også ut i sosiale medier med et innlegg som har gått viralt siden da.

FHI oppsummerer det hele slik:

«Tallene levner imidlertid ingen tvil.

De vaksinerte:

* Smittes sjeldnere

* Legges sjeldnere inn på sykehus

* Trenger sjeldnere intensiv- og respiratorbehandling

* Skrives raskere ut fra sykehus hvis de først havner der

* Har lavere risiko for alvorlig sykdom og død som følge av covid-19

* Smitter sjeldnere videre

… enn de uvaksinerte. Dette ser vi ikke bare i Norge – tall fra flere andre land viser det samme.

Det er lurt å takke ja til vaksinen.» avslutter FHI sitt Facebook-innlegg med.