*Nettavisen* Nyheter.

Fant bananskall på butikktrappa hver dag

Fant skall: Irene Perez Gonzales har måttet plukke bananskall hver dag hun kom til butikken sin i Bø. Foto: Bjørnar Hagen Vika (Telemarksavisa)

– Uansett hvor mye godt vi prøver å gjøre ... Det er ikke godt nok. De vil ikke ha oss her.

25.09.15 22:53

(Telemarksavisa): Det var en sprudlende Irene Perez Gonzales som tok imot TA da hun åpnet i sommer. Med butikken Carribean House Perez oppfylte hun en livslang drøm. Salg av fancy, sommerlige og sexy klær skulle tilføre Bø-samfunnet noe nytt og annerledes. Tre og en halv måned etter har boblene lagt seg. Irene er sliten, sinna, men mest av alt, lei seg.

– Jeg fant bananskall på trappa hver gang jeg kom til butikken. Jeg prøvde å ignorere det en dag, to dager, tre dager ... Til slutt ble det for tungt, sier hun, mens tårene presser seg fram.

– Vil ikke ha oss her

Det som før var en fargerik butikk er nå et tomt, grått lokale. Alt hun har investert, i ligger i kasser. Klær, sko, inventar.

– Jeg har ikke blitt fint mottatt i Bø, og angrer på at jeg åpnet butikk her. Jeg burde ha gjort det en annen plass, sier hun, og ser tilbake på månedene som har gått.

– Det var nesten bare utenlandske mennesker som kom. Jeg opplevde flere ganger at norske damer kom og så interessert og nysgjerrige ut, men hver gang bare gikk de. Til slutt gjorde jeg et eksperiment og gjemte meg bak døra der når jeg så dem komme inn i butikken.

– Når de så meg, når de så hvem jeg var, snudde de i døra.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flytter?: Det er godt mulig at jeg flytter fra Bø. Jeg prøvde å få til noe unikt, men det gikk ikke, sier Irene.

– Nå har jeg lært

Butikkdriften er en oppsummering av erfaringene hennes i Norge, mener hun.

– Uansett hvor mye godt vi prøver å gjøre. Uansett hva vi prøver ... De vil ikke ha oss her. Jeg har bodd her i landet i 14 år. Jeg har prøvd å klare meg, men har ikke lykkes. Sånn har det vært både på arbeidsplassen og i samfunnet ellers. Du kan aldri forstå det. Folk tror vi tuller, sutrer og overdriver, men det er sånn vi føler det, sier hun, og får støtte av en venninne som hjelper henne med flyttinga.

Hun har en 80 prosents stilling innen eldreomsorgen i Hjartdal. Hun bor i Bø, men er usikker på om hun blir.

– Jeg prøvde å lage noe unikt i distriktet, men det går ikke. Nå har jeg lært, sier cubaneren som er utdannet engelsk- og spansklærer.

– Jeg har søkt på spansklærerjobb på skolen her. Jeg fikk ikke svar en gang. Det er mye ledig på Nav, men jeg får aldri jobb.

Et lysglimt har hun allikevel.

– Da jeg startet kom ei dame fra Pizzafjoset. Hun ga meg en pizza og ønsket meg velkommen. Det synes jeg var stort.

– Jeg blir fly forbanna

Olav Kasland (V) blir sjokkert når han får høre om opplevelsene til Irene Perez Gonzales.

– Det er forferdelig. Jeg blir fly forbanna og kjempesjokkert. Jeg personlig oppfatter bøsamfunnet som åpent og inkluderende, men det vil være naivt og tro at det ikke er forskjellige miljøer her. Jeg blir lei meg og opprørt, sier ordføreren. Han har ikke selv vært inne i butikken, men kjenner til den.

– Jeg synes det er flott med alt nytt som startes opp. I Bø har vi et flerkulturelt samfunn med blant annet høyskolen og mange internasjonale studenter. Alt det underbygger et pulserende miljø som vi har, og ønsker å ha.

Perez Gonzales understrekte overfor TA at hun håpte hennes fortelling ville tas imot uten for mye etterspill.

– Jeg håper at jeg kan ytre meg som alle andre, uten at noen går til angrep på meg av den grunn, sa hun.

– Man får lyst til å gjøre noe, men hva da, spør Kasland, fortvilet.

– Det er noen få råtne egg i korga. At folk har så lite ... er så små i seg selv at de må tråkke på andre er bare foraktelig. Det er foraktelig, sier ordføreren, som også reagerer når han hører at Irene ikke har fått svar på jobbsøknaden.

– Når man har sendt inn søknad skal man få svar. Lovverket er klart. Det må være en glipp.

Les flere saker fra TA her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.