Gå til sidens hovedinnhold

Fant bilder av avkappede hoder på asylsøkeres mobiler

Også funnet flagg og symboler som knyttet til terrorgruppen IS.

På grunn av en eksplosjon i antallet flyktninger over grensen, har Politiets Utlendingsenhet (PU) måttet hurtigregistrere mange av asylsøkerne som har kommet til Norge de siste månedene.

Dette innebærer at de ikke like grundig som tidligere har fått sjekket identiteten og bakgrunnen til asylsøkerne.

Søndag skriver VG at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fått hundrevis av bekymringsmeldinger om asylsøkere.

For å hjelpe PU med registrering og sjekking av asylsøkerne, gir PST bistand ved registreringsmottaket i Råde. En egen enhet i PST skal siden oktober ha fulgt opp funn i asylsøkernes mobiltelefoner og i bagasjen deres.

Blant disse funnene skal det ha vært bilder og videoer av henrettelser og brutale avstraffelser, som for eksempel bilder av personer som holder opp avkappede hoder eller hender.

Det skal også ha blitt funnet bilder av døde barn og andre ofre for krigshandlinger, forbrytelser eller terrorhandlinger.

Det har også blitt funnet flagg, symboler og tegn som kan knyttes til terrorgruppen IS, samt andre terrorgrupper.

Leder for enheten med asylansvaret, seksjonssjef, Erik Haugland, sier at det kan være flere grunner til at man har slike bilder på mobilen.

- Det kan være flere årsaker til at man har slike bilder. Man kan være et vitne og ha et ønske om å vise det man har sett, eller man kan ha vært taktisk og ha symboler knyttet til organisasjoner som kontrollerer områder man passerer gjennom. Det som ser alarmerende ut, kan ha andre forklaringer enn støtte til terrororganisasjoner, sier han til avisa.

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021