RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant bombe i Stockholms slott

Foto: Kim Hansen (Wikimedia Commons)
Eksplosive granater ble funnet i et av trappehusene til Stockholms slott.

Nei, det dreier seg ikke om en terroraksjon, men om granater som trolig stammer fra 1800-tallet. Funnet ble gjort 5. februar.

- De lå i et trappehus og livgarden ble oppmerksom på dem under et sikkerhetsrunde, sier Richard Beck-Friis Häll, ansvarlig for den svenske kongelige garde, til Aftonbladet .

Häll sier til avisen at han selv hadde kjent til granatene i flere tiår, men at de etter «oppdagelsen» i begynnelsen av mars ble fjernet for sikkerhets skyld.

Politiets bombepatrulje ble tilkalt, og granatene ble røntgenfotografert på stedet. Det ble konstatert at de inneholdt store mengder krutt. Med hjelp av politiet ble granatene fraktet fra Stockholms slott til Kungsängen nordøst for Stockholm der Livgardet har sin militærbase.

Her ble granatene sprengt.

- Etter vår vurdering var dette artillerigranater fra 1800-tallet, men hvordan de kom til Slottet vet vi ikke. Det er svært vanskelig å avgjøre om de var farlige eller ikke. Det viktige er at de nå er sprengt, sier pressesekretær Philip Simon i det svenske forsvaret.

Etter funnet har forsvaret søkt gjennom Stockholm slott for å se om det finnes andre granater eller sprenglegemer i den ærverdige gamle bygningen.

Stockholm slott ble tatt i bruk av kong Adolf Fredrik og dronning Lovisa Ulrika i 1754. Det ble påbegynt etter slottsbrannen i 1697 da det gamle slottet Tre Kronor fra middelalderen brant ned. Slottet er 230 meter ganger 125 meter, inneholder 1430 rom, hvorav 660 med vindu.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere