Gå til sidens hovedinnhold

Fant broren i skogen - refser politiet

Etter få timer ga politiet opp letingen etter Håkon (38). Like etter fant broren Richard ham.

Nettavisen har tidligere skrevet om Håkon Oskar Andersen, som forsvant sporløst på en hyttetur til Budalsvika på svenskegrensen i Aremark, i desember i fjor.

Han var alene på hytten som tilhører Den norske turistforening, fra mandag 10. desember til tirsdag 11. desember. Etter det hadde ingen sett ham. Store private letemannskaper ble satt inn i søket etter Håkon, uten hell.

Lørdag 20. april ble han funnet, over fire måneder etter han forsvant.

«Etter over 4 måneders søk i vinter, klarte vi endelig å finne deg kjære bror. Jeg klarer ikke her å sette ord på hvor fantastiske dere har vært alle sammen. Dere er noen veldig gode mennesker», skriver Håkons bror, Richard Andersen på Facebook-siden dedikert til leteaksjonen.

Kritisk til politiet
Da leteaksjonen gikk fra leting etter en savnet person, til søk etter en omkommet person, var det ikke lenger mye hjelp å få, ifølge broren.

Nå retter Andersen kritikk mot politiet for hjelpen, eller mangelen på hjelp, etter at de fant spor etter Håkon.

- Hele tiden har de sagt at dersom vi finner spor etter broren min, så skal de sende hjelp. På torsdag fant vi Håkons øks og et avrevet erme fra en genser. Dette ble levert til politiet i Moss klokken elleve dagen etter, sier han til Nettavisen.

- Ga seg etter få timer
Familien håpet på hjelp fra politiet og noen skikkelige hundesøk i området der funnene ble gjort. Han fikk også beskjed om at politiet skulle sende to trente hunder til området.

- Klokken 15 samme dag fikk jeg beskjed om at søket var over, og at vi måtte finne flere spor dersom politiet skulle lete videre. Da skal jeg ærlig innrømme at jeg fikk en skikkelig nedtur. Her hadde vi brukt utrolig mange letetimer i hele vinter, og så sier politiet etter få timers hundesøk at nå er det nok, sier Richard.

- Vi sendte hundeekvipasjer til området og etter få timer melder de tilbake at søket er ansett for fullført og at det ikke var formålstjenelig å søke mer, sier politiinspektør John Lunder som leder Fellesoperativ enhet i Østfold politidistrikt til Nettavisen.

400 meter unna
En time etter at politiet var ferdig med søket fredag, organiserte Richard en ny privat leteaksjon, med godt trente hunder. Etter kun én times søk, ble broren til Richard funnet, 400 meter fra stedet der øksen ble funnet få dager i forveien.

På bildet under er genseren markert med en grønn prikk, øksen med en blå prikk, og funnet av Håkon med en rød prikk (klikk for å forstørre bildet).

Håkon ble funnet på helt flat mark. Politiet ble tilkalt, og satte i gang undersøkelser, og skulle frakte ham vekk fra området.

- Politifaglig vurdering
- Hvorfor lette dere ikke lenger etter Håkon?

- Når vi i dag kjenner fasiten så er det selvfølgelig et godt spørsmål, sier Lunder.

Han forklarer at at planen var å gjennomgå saken på mandag, se på hvor det ble gjennomført søk fredag og eventuelt vurdere nye områder som burde bli gjennomsøkt.

- Familien føler at politiet ikke har gjort nok for å finne Håkon. Beklager dere at dere ikke lette lenger?

- Ved alle slike hendelser er det naturlig at pårørende setter spørsmålstegn ved om politiet har gjort nok for å løse en vanskelig situasjon. Vi har forståelse for at pårørende stiller det spørsmålet, sier Lunder.

Han legger til at han nå er veldig glad for at Håkon Andersen er funnet.

- Vi er veldig glad for at han er funnet, at denne saken nå får sin slutt og at de pårørende får de svarene de har ventet på lenge, sier han.

Obdusert
Politiførstebetjent Atle Hauge i Østfold politidistrikt sier til Nettavisen at den døde blir obdusert tirsdag for å finne sikker identifikasjon. Selv om politiet tror den døde er Håkon Andersen venter man altså til obduksjonsrapporten foreligger før man konstaterer dette helt sikkert.

Obduksjonen vil forhåpentligvis også fortelle hva Håkon Andersen døde av.

- Vi har ingen indikasjoner i denne saken på at det har skjedd noe kriminelt. Denne saken har vært etterforsket som en savnetsak. Undersøkelsene vi har gjort har ikke tydet på at det har skjedd noe kriminelt, sier Haugen.

Richard Andersen vil benytte anledningen til å stakke for all hjelp fra venner og fremmede som har stilt opp i leteaksjonen.