Fant dement nordmann i Hamburg

Foto: Privat

Askøy-mannen Yngve Sørensens Tyskland-tur ble av den typen man husker. Han ble ufrivillig støttekontakt for en dement gammel nordmann som ikke husker turen.

04.04.06 10:50

- Det var hotellpersonalet som tok kontakt da de hørte jeg var norsk, forteller Yngve Sørensen. Han var i Hamburg for å kikke på biler.

- På hotellet bodde det en kar som de etter hvert hadde begynt å få problemer med, og han var norsk.

- Den 85 år gamle mannen hadde bodd der i ti dager. Han hadde ikke pass, og han klarte ikke å finne rommet sitt for hver gang han gikk ut av det. Jeg tok en prat med ham, og historien hans var egentlig rystende, så jeg hadde ikke samvittighet til annet enn å ta meg av ham, forteller Sørensen videre.

Ut på tur
Mannen hørte hjemme på Sørlandet. Han var ikke helt sikker på hva han gjorde i Hamburg, men snakket om den store pølsefabrikken der han hadde glemt igjen en koffert med utstyr. Senere kom det fram at han hadde billetter fram til en annen europeisk by der han hadde en søster, men hun viste seg å være død for mange år siden.

- Han hadde tatt toget, og hadde nok penger for å si det slik. Denne gangen traff han folk som hjalp ham, men det er ikke hyggelig å tenke på hva som lett kunne ha skjedd, sier Sørensen.

Askøy-mannen tok kontakt med norsk politi. De kunne fortelle at det ikke var noen savnetmelding på mannen som bor alene, men at det hadde vært det tidligere. Også den gang fant man ham i Hamburg.

Sørensen ble bedt om å ta kontakt med stedlig politi, men da ville karen stikke av.

- Jeg kom i kontakt med mannens litt fjernere familie fra bergensområdet og ble enig om at jeg skulle ta karen med meg hjem på danskebåten, forteller Sørensen, som fremstår som den rene samaritan i denne historien.

- Økende problem
- Vi har hørt flere slike historier, og dette er en økende problem, sier direktør Geir Viksund ved NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus på Askøy til iBergen.no.

- Mens vi snakker, er det helt sikkert noen eldre som går rundt i verden og ikke aner hvor de er, sier han og forklarer det med at folkene det gjelder trolig opplever en akutt forvirring, og dermed glemmer helt hvor de er og hvorfor de er der.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag