*Nettavisen* Nyheter.

Fant dødelig skorpion på dørmatta

Foto: Bent Are Iversen (Firda)

- Den var skikkelig aggressiv, og slo rundt seg med halen, forteller ekteparet Siri og Rune.

27.11.11 09:57

(Firda): Siri Aasen Bakke trodde først det var en gummileke som lå på dørmatta til en nabo i blokka på Haugum natt til fredag.

- Men da jeg vippet den bort med nøkkelen, hogg den til med halen, forteller hun til Firda.

Tok godt vare på dyret
Da det gikk opp for henne at hun hadde å gjøre med en ekte skorpion, sprang hun og hentet mannen sin, Rune Bakke. Utstyrt med en isboks med lokk, tok han på seg oppgaven med å fange småkrypet.

- Det var slettes ikke enkelt. Den var skikkelig aggressiv, og slo rundt seg med halen, forteller paret.

De visste at skorpioner kunne være giftige, og ville ikke risikere at andre skulle pirke borti den.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bent Are Iversen (Firda)

Med krypet vel i hus, lette de opp informasjon på nettet for å finne ut hvordan de skulle ta seg av det, og om det var farlig. Det siste fant de ikke ut av, men skorpionen har trolig fått det beste stellet den kunne i en slik situasjon. Den fikk være i et glassbur, som de danderte med vann, bark og planter. Et par agurkskiver la paret også oppi, og noen døde innsekt.

- Etter hvert fant vi ut at den helst ville ha levende mat. Da sanket jeg et par levende edderkopper, forteller Siri Aasen Bakke.

Trolig svært giftig
Skorpionen er et edderkoppdyr med kraftige klør og lang bakkropp med giftbrodd. Av de vel 1500 kjente artene, regner en med at rundt 30 kan drepe mennesker.

Eksemplaret som ekteparet Bakke fant på Haugum, målte rundt 10 centimeter fra halebrodd til hode. Firda har sendt foto av insektet til zoolog Jan Ove Rein ved NTNU. Han ble svært ivrig da han fikk sett bildene:

- Slike som denne har jeg knapt sett i Norge før, sier han til Firda.

Klikk på bildet for å forstørre.

Når det dukker opp skorpioner i Norge, dreier det seg vanligvis om små, europeiske arter, som enten har kommet med i bagasjen uten at folk er klare over det, via importert mat eller kjæledyr som har rømt.

- Men dette er ikke en slik, nei. Umiddelbart ser det ut til å være en søramerikansk Buthidae, den største skorpionfamilien, som inneholder de giftigste artene i verden, sier Rein.

Rein har videresendt bildene fra Firda til en av verdens fremste forskere på skorpioner, for å få hans vurdering. Hvordan krypet har kommet til Haugum, er ikke helt klart, men det viser seg at en hybelboer i blokken har vært på reise, og dyret kan ha komme med i bagasjen da.

Rein advarer paret om å passe godt på at dyret ikke slipper ut av boksen.

- En skal aldri undervurdere en skorpion. Den kan stå på halen og ha god rekkevidde. Dette er trolig en hann som er aggressiv, fordi den er på vandring og leter etter ei hunn å pare seg med.

Denne saken er levert av Firda.

NB: Saken er oversatt fra nynorsk. Les saken i dets originalversjon her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.