Nasas Kepler-teleskop har oppdaget sine fem første planeter, etter at det ble skutt opp i mars i fjor. Teleskopet er laget for å finne planeter på størrelse med jorden rundt stjerner som ligner vår egen sol.

De fem første planetene teleskopet har lagt sine linser på, er imidlertid neppe noe sted for oss mennesker. Fire av planetene er større enn Jupiter, den største planeten i vårt eget solsystem, og den minste har en radius som er fire ganger jordens.

Planetene har fått de velklingende navnene Kepler 4b, 5b, 6b, 7b, og 8b, henholdsvis.

Les også: Vil solen smadre sivilisasjonen?

Rask rundtur
Planetene går i bane svært nær sine moderstjerner, og bruker bare fra 3,2 til 4,9 dager på en rundtur.

Og siden moderstjernene i tillegg er mye varmere enn vår egen sol, gjør det at planetene er ekstremt varme.

Forskerne har anslått temperaturen til planetene til mellom 1200 og 1650 grader.

- Planetene vi har funnet er varmere enn smeltet lava, de simpelthen gløder, sier Bill Borucki, Kepler-prosjektets sjefsforsker, ifølge BBC.

- Faktisk er to av dem varmere enn smeltet jern, og å se på dem er som å se på en smelteovn. De lyser av seg selv, og er definitivt ikke noe sted å lete etter liv, sier Borucki.

Superlett
Til tross for sin enorme størrelse, er Kepler 7b en svært lett planet. Tettheten er på kun 0,17 gram per kubikkcentimeter.

Det betyr ifølge Borucki at tettheten til Kepler 7b er omtrent den samme som isopor.

Måler lysstyrke
Kepler-teleskopet er utstyrt med det kraftigste kameraet som noensinne er plassert i rommet. Oppdraget er å overvåke mer enn 150.000 stjerner, og forsøke å oppdage planeter rundt fjerntliggende stjerner.

Det svært følsomme teleskopet oppdager planetene ved å måle skygger svekkelser i lysstyrken fra stjernene. Når en planet passerer foran en stjerne, vil den blokkere noe av stjernens lys, og dette registrerer teleskopet.

Ifølge Nasa kan teleskopet, dersom det var rettet mot jorden om natten, oppdage at lyset fra et terrasselys blir svekket om noen går foran det.

Planetens størrelse beregnes ved hvor mye lyset fra moderstjernen svekkes. Planetens temperatur kan beregnes ut fra særtrekk ved moderstjernen og planetens omløpstid.

Nasa håper at teleskopet kan oppdage planeter på størrelse med jorden, som går rundt sollignende stjerner i passe avstand til at liv kan overleve.